1 db kígyóuborka
5 dl joghurt
2-3 gerezd fokhagyma lereszelve (ízlés szerint)
2 ek extra szűz olívaolaj
1 ek fehérborecet
só
friss kapor apróra vágva
A kígyóuborkát meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Ezután megsózzuk, és kb. ¼ órát állni hagyjuk, utána jól kinyomkodjuk. Ekkor egy tálban hozzákeverjük az olívaolajat, az ecetet, a fokhagymát majd a joghurtot is. Kaporral ízesítjük, és ha még szükséges, teszünk bele sót. (Aki nem szereti a kaprot, ne tegyen bele. Nem általánosan jellemző, de szokták mentalevéllel is készíteni a kapor helyett.) Végül fogyasztásig, de legalább 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
A tzatzikit általában előételként szolgálják fel, de kitűnő sültekhez és grill ételekhez is. Tálaláskor díszíthetjük még egy kis friss kaporral vagy olívabogyóval.
A recept alapján úgy tűnhet, mintha kevés lenne az uborka mennyisége ennyi joghurthoz, de Görögországban tényleg nem joghurtos uborkát esznek, hanem uborkás joghurtot.
A karfiolt rózsáira szedjük, jól átmossuk. Lobogó, sós vízben pár perc alatt épp roppanósra főzzük. Leszűrjük, hagyjuk lecsöpögni. Három tálkát készítünk. Az elsőbe szórjuk a li...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz avokádókat megtisztítjuk, a húsukat botmixerrel pürévé törjük. Hozzáadjuk a lime levét, az összezúzott fokhagymát, az apróra vágott újhagymát és csilit, a tejfölt, valamint egy-...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA spenótot olvasszuk ki és csepegtessük le a levét, majd a maradékot facsarjuk ki belőle. A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját verjük fel borssal és sóval majd keverjük a spenó...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű