1 db kígyóuborka
5 dl joghurt
2-3 gerezd fokhagyma lereszelve (ízlés szerint)
2 ek extra szűz olívaolaj
1 ek fehérborecet
só
friss kapor apróra vágva
A kígyóuborkát meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Ezután megsózzuk, és kb. ¼ órát állni hagyjuk, utána jól kinyomkodjuk. Ekkor egy tálban hozzákeverjük az olívaolajat, az ecetet, a fokhagymát majd a joghurtot is. Kaporral ízesítjük, és ha még szükséges, teszünk bele sót. (Aki nem szereti a kaprot, ne tegyen bele. Nem általánosan jellemző, de szokták mentalevéllel is készíteni a kapor helyett.) Végül fogyasztásig, de legalább 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
A tzatzikit általában előételként szolgálják fel, de kitűnő sültekhez és grill ételekhez is. Tálaláskor díszíthetjük még egy kis friss kaporral vagy olívabogyóval.
A recept alapján úgy tűnhet, mintha kevés lenne az uborka mennyisége ennyi joghurthoz, de Görögországban tényleg nem joghurtos uborkát esznek, hanem uborkás joghurtot.
Hagymát megdinsztelem. Csirkemellet fehéredésig pirítom. Hozzáadom az elkészített bulgurt/kuszkuszt. Összekeverem a kockára vágott megsütött sütőtökkel. Majonézt kikeverek, ráö...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csicseriborsót a mosogató felett egy szűrőbe öntjük, hideg vízzel átmossuk, lecsurgatjuk. Egy nagy tálba áttöltjük. Leöntjük az olajjal, rácsavarjuk a citromot, sózzuk, borsozzu...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűFőzzük a burgonyát 15-20 percen át sós vízben. Öntsük le a vizet, hámozzuk meg, majd vágjuk félbe a burgonyákat. Főzzük le a babok héját, kb. 10 percen át sós vízben, öntsük le...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldségeket egyforma kockákra vágjuk, majd a tonhallal és kevés olívaolajjal összekeverjük, fűszerezzük.
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű