1 kerek 26 cm-es tortaformához:
4 tojás,
200 g cukor,
200 ml folyadék: mindegy, hogy tej, gyümölcsszaftok, tojáslikőr, bor, stb, stb.....
200 ml jó minőségü olaj, kukorica-csíra olajat használtam hozzá, de van amikor dióolajat használok a sütéshez (olívaolaj nem megfelelő)
300 g liszt, a liszt helyett lehet 50-100 grammig valami mást adni hozzá: pl. diófélét, kakaóport, vagy pudingport...kókuszreszeléket, vagy ezek keverékét....
1 sütőpor,
1 csipet só,
---------------------
eddig volt az alaprecept.... lehet még finomítani:
vanília,
reszelt citrom-vagy narancshéj,
vagy fahéj, tetszés szerint,
Az egész tojásokat a cukorral nagy sebességgel nagyon sokáig habosra keverjük. Még a legjobb géppel is kell legalább 10 percig keverni, minél tovább, annál finomabb lesz.
Amíg kever a gép, lemérhetjük a többi hozzávalókat, kibélelhetjük a tortaforma alját sütőpapírral. Leszitálhatjuk a lisztet a sütőporral együtt.
Azonkívül kapcsoljuk be a sütőt 160°-ra.
Ha a hab már jól kivilágosodott, könnyű lett, akkor egyszerre hozzáadjuk a folyadékot, gyorsan megkeverjük.
A sütőporos lisztet lassan, óvatosan egy kézi habverővel aláforgatjuk.
A kibélelt tortaformába öntjük és az előmelegített sütőben kb 40 percig sütjük. (tűpróba)
Csak ha teljesen kihűlt, dolgozzunk vele tovább!
Narancs-krém
275 ml narancslé,
175 g cukor,
2 pudingpor,
100 ml víz,
160 ml tej,
1 gyorszselatin, express,
50 g narancslekvár,
200 ml tejszín,
Elkészítése:
A narancslevet a cukorral felfőzzük, hagyjuk pár percig főzni, hogy sűrűsödjön.
A pudingport összekeverjük a vízzel, hozzáöntjük és kevergetve főzzük még 1-2 percig.
Belekeverjük a tejet, majd a lekvárt és a gyors-zselatint is.
Majd hagyjuk kihűlni.
Ezután a tejszínt keményre verjük és belekeverjük a krémbe.
Ezzel töltjük meg a süteményt.
Még gránátalma-magokkal díszítettem.
Hagytam a hűtőben teljesen kihűlni, ahol a krém szépen meg is keményedett....
Egy tűzálló tálat kivajazunk. A kalácsot köröm nagyságú kockákra vágjuk és egyenletesen a tálba szórjuk. A fele vajat megolvasztjuk, a kalácsra locsoljuk és enyhén megcukrozzuk. Az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszekeverni ( kézi habverővel szoktam) a hozzávalókat és sütni :)
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tápióka gyöngyöket 20 percre beáztatjuk a vízbe. Majd leszűrjük egy sűrű szitán. A kókusztejet felforraljuk a lime héjával, a kaffír lime levéllel, és a csillagánizzsal (1/4-ed...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA 6 tojás sárgáját 6 evőkanál kristálycukorral kemény habbár verjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a sütőport és 6 evőkanál lisz...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű