250 g finomliszt
50 g kukoricaliszt
csipet só
200 g hideg vaj kockára vágva
100 g porcukor
1-2 ek. hideg tejszín
Az összes hozzávalót késes robotgépbe mértem és 1-2 perc alatt összeállítottam a tésztát. Fóliába csomagoltam és legalább egy órára hűtőbe tettem, de akár 2-3 napig is pihenhet ott.
Míg a tészta hűlt elkezdtem a csokilapokat gyártani. Kb. 50 g apróra tört étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztottam, simára kevertem, majd hozzáadtam még 10-15 g apróra tört étcsokoládét. addig kevergettem míg szépen felolvadt. A szilikon formát egy tálcára (vagy más sima felületre) tettem, a mélyedéseibe kanalaztam a csokiból, majd pár centi magasságból párszor a tálcára ejtettem, így a csoki felülete szépen kisimult. Hűtőbe tettem míg megdermedt.
Óvatosan kipattintottam a formából, és elkészítettem a következő hat lapot.
A sós karamellához 10 dkg cukrot egy evőkanál vízzel egy kisebb lábasban tűzre tettem. Addig melegítettem, míg szép borostyánszínű lett, akkor egy nagy evőkanál vajat is beledobtam, habverővel simára kevertem, majd kb. egy deci tejszínnel felöntöttem. Addig kevergettem, míg kissé besűrűsödött. Egy jó nagy csipet, vagy inkább kettő fleur de sel-t szórtam bele és hagytam kihűlni.
A pihentetett linzertésztát kb. 2-3 mm vastagra nyújtottam, a kiszúróval kiszaggattam és sütőpapíros tepsin, 180 fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt kisütöttem. A kekszeket kihűtöttem.
Már csak az összeállítás maradt hátra. A kekszekre a csokilapokat a sós karamellel ragasztottam rá.
Melegítsük meg a tejet, tegyük bele a cukrot és az élesztőt, hagyjuk 20 percet állni. A lisztet szitáljuk egy tálba, öntsük hozzá az élesztős tejet, beletesszük a puha vajat is és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások sárgáját a puha margarinnal és a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kakaót, a szódabikarbónát és a tejet, végül az átszitált lisztet. A masszát kizsírozott,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat kikeverjük a cukorral, mézzel, sóval és a szódabikarbónával, majd tovább keverjük a tojással. A masszába beledolgozzuk a kétféle lisztet, a zabpelyhet és a feldarabolt gyü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy kevés vizet melegítünk egy lábasban. Közben egy fém habüstben, ami majd úgy passzol a lábasra, hogy nem ér bele az alja a vízbe, a tojást a cukorral és egy csipet sóval habosra...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű