Családireceptkönyv.hu

Magos, fonott császárzsemle, gyors zsemletésztából


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg (2,5 dl) tej
2,5 dkg friss élesztő
1 csipet cukor
35 dkg sima liszt
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanálnyi só
a kenéshez egy felvert, kisebb tojás, a szóráshoz magkeverék (szezám-, len- és tökmag keveréke)

Elkészítés:


1. A tejet langyosítsuk meg, oldjuk fel benne a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk pihenni 15 percet. Ez idő alatt az élesztő elkezd dolgozni, és felhabzik.
2. Adjuk hozzá a lisztet, a sót és az olíva olajat. Dagasszunk belőle puha, lágy tésztát. Ha kevés lenne a liszt, adjunk még hozzá lisztet.
3. A tésztát vegyük 6 egyforma részre (~11 dkg/db), és formázzunk belőle gombócokat. Melegítsük elő a sütőt 200 fokosra, az aljába tegyünk hideg vizet egy tálkában. . A gombócokból sodorjunk 40-50 centis rudakat. A rudakból formázzuk meg a zsemlét. Fogjunk a kezünkbe egy rudat, csináljunk rá egy hurkot. A hurokból kilógó véget hajtsuk vissza. Ami alul lóg ki, azt felül kell vissza fordítanunk hurokba, ami felülre került, azt alul. Akkor lett jó a fonásunk, ha öt szalag látszik a zsemlén. 5. Tegyük a zsemlét sütőpapírra, takarjuk le, és hagyjuk pihenni 15 percet.
6. Kenjük le a felvert tojással, szórjuk meg magkeverékkel, tegyük a forró sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük szép pirosra.

Magos, fonott császárzsemle, gyors zsemletésztából

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Pizzás csiga
Pizzás csiga

Az élesztőt kis langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk a tésztát. Letakarva kb. ½ órát pihentetjük, majd kinyújtjuk, megkenjük pizzakrémmel, meg...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Bagel - fagyasztható (Sóbors)
Bagel - fagyasztható (Sóbors)

Morzsold az élesztőt egy deci meleg, cukros vízbe, és várj öt-tíz percig, amíg felfut. Ha megnő a térfogata, add hozzá a sót, a lisztet, öntsd hozzá a maradék vizet, és fogj hozzá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Bajor kifli
Bajor kifli

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Nagyobb tálba tesszük a kétféle lisztet, hozzáadjuk az olajat, a sót, az élesztős tejet, és dagasztás közben apránként annyi langy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk