25 dkg (2,5 dl) tej
2,5 dkg friss élesztő
1 csipet cukor
35 dkg sima liszt
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanálnyi só
a kenéshez egy felvert, kisebb tojás, a szóráshoz magkeverék (szezám-, len- és tökmag keveréke)
1. A tejet langyosítsuk meg, oldjuk fel benne a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk pihenni 15 percet. Ez idő alatt az élesztő elkezd dolgozni, és felhabzik.
2. Adjuk hozzá a lisztet, a sót és az olíva olajat. Dagasszunk belőle puha, lágy tésztát. Ha kevés lenne a liszt, adjunk még hozzá lisztet.
3. A tésztát vegyük 6 egyforma részre (~11 dkg/db), és formázzunk belőle gombócokat. Melegítsük elő a sütőt 200 fokosra, az aljába tegyünk hideg vizet egy tálkában. . A gombócokból sodorjunk 40-50 centis rudakat. A rudakból formázzuk meg a zsemlét. Fogjunk a kezünkbe egy rudat, csináljunk rá egy hurkot. A hurokból kilógó véget hajtsuk vissza. Ami alul lóg ki, azt felül kell vissza fordítanunk hurokba, ami felülre került, azt alul. Akkor lett jó a fonásunk, ha öt szalag látszik a zsemlén. 5. Tegyük a zsemlét sütőpapírra, takarjuk le, és hagyjuk pihenni 15 percet.
6. Kenjük le a felvert tojással, szórjuk meg magkeverékkel, tegyük a forró sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük szép pirosra.
A magvakat és dióféléket keverd össze egy nagyobb tálban a sütőporral és a sóval. 2. Add hozzá a meleg vizet és a kókuszzsírt. Gyúrd össze alaposan a masszát, majd pihentesd 10...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat jól összedagasztjuk, és hagyjuk megkelni...( én kb 20 perc után egy kicsit átmozgatom a tésztát ) Megformázzuk a zsemléket, és zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük.....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A hozzávalókból lágy tésztát gyúrunk vagy dagasztunk, melyet 12 egyenlő részre osztunk. A szárított élesztős nem kell felfuttatni! 2. A darabokból labdácskákat formázunk, melye...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKönnyű tesztát dagasztunk, inkább kicsit lágyabb legyen. 20 perc után átszellőztetjük, majd duplájára kelesztjük. A tésztát 12 részre osztjuk, kicsit pihentetjük, majd 10-12 cm át...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű