Nekem nagy kedvencem a tartármártás. A tejmentes életben talán ezt sajnálnám legjobban, ha nem lehetne valamilyen módon pótolni.
Szerencsére lehet.
Ahhoz, hogy tartármártást készítsünk először is szükségünk van majonézre. Reform élelmiszer üzletekben kaphatókjó minőségű majonézek is, de leginkább abban bízhatunk, amit otthon készítünk. A mindmegette.hu oldal leírása alapján tanultam a majonézt elkészíteni:
"Érdemes a tojás sárgáját önmagában kihabosítani, mielőtt elkezdenénk finom sugárban hozzáönteni az olajat, ennek az az oka, hogy a magában felvert sárgájának megnő a térfogata, így nagyobb mennyiségű olajat tud felvenni viszonylag könnyedén. Akkor lehet késznek nyilvánítani a szószt, amikor már tejszín állagúvá sűrűsödött.
Bár a tojások sárgája nagyon sok olajat képes felvenni, a tökéletes mártás megalkotásánál figyelembe kell venni, hogy 1 nagyobb tojássárgájához 1 bő deciliternyi olajnál többet ne adjunk. Ha több olajat adunk hozzá, akkor a mártásunk elvékonyodik, és nem a kellő állagú szószt kapjuk eredményül. 1 tojássárgájából - a megfelelő mennyiségű olaj hozzáadásával - nagyjából 1 deciliter majonézt tudunk előállítani.
A kialakult majonézhez érdemes egy kevés ecetet vagy citromlevet adni, ugyanis a sav segít a létrejött emulzió megtartásában, ergo tartósítja a majonéz állagát, s az ízének sem árt.
A majonézből mindig csak annyit készítsünk, amennyi biztosan elfogy. Ha mégis maradna, akkor hűtőben, zárt edényben maximum 2 napig eltartható."
A majonézt én magában különösebben nem kedvelem, túl olajos íze miatt.
Ezért tartármártást készítek belőle. Ehhez kesutejfölt, vagy boltban 200ml kiszerelésben kapható rizstejszínt (tudom paleo étrendben ez egy kompromisszumos választás) használok.
Egy főre számolva 5 dkg kesudióból készítem a kesutejfölt. Ehhez 2-3 teáskanál majonézt keverek. Ízesítem 1 tk mustárral, borssal, szerecsendióval és stevia cseppekkel, esetleg egy pici citromlével is. Jó alaposan kikeverem, és salátákra, vagy panírozott ételek mellé adom.
Kesutejföl (paleo)
Már rég megszoktam, hogy tejföl nélkül készítem el az ételeket, de vannak olyan fogások, amik nem nélkülözhetik azt, (pl majonéz).
Kesuból jó tejfölhelyettesítő készíthető, mert nagyon krémesre pépesíthető, másrészt pedig teljesen semleges az íze.
Ehhez nem is kell más tenni csak 5 dkg natúr kesudiót egy turmixba teszek. Ezt annyi vízzel öntöm fel, hogy éppen ellepje (max 2,5 dl). Legalább három órára be kell áztatni a kesudiót. Két kanál citromlevet is hozzáadok, és így turmixolom össze amíg teljesen homogén lesz, és szépen kifehéredik. . Ezt tejfölszerűen lehet használni.
Ha mindet nem használjuk el aznap, vagy másnap, akkor érdemes fagyasztani, mert hamar savanyodik.
Hasonlóan készíthetünk tejfölt natúr napraforgó magból is.
A cukrot egy lábosban lassú tűzön karamellizáljuk, majd lehúzzuk a tűzről és egy kicsit hűlni hagyjuk. Hozzáöntjük a tejszínt és folymatosan kevergetjük (visszatéve a tűzre), amíg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szója granulátumot 1-1,5 órára beáztatjuk az ételízesítős vízbe. Kevés olajon átfuttatva megpirítjuk, majd ledaráljuk. Ízesítjük a péppé zúzott fokhagymával, fűszerpaprikával, só...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat lassú tűzön felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és egy picit megpirítjuk. Sózzuk, majd felöntjük tejjel. Állandó keverés mellet addig főzzük, amíg sűrű nem lesz. Sok...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű