50 dkg édesburgonya
10 dkg zöldbanán liszt
1 db tojás
4 tk utifű maghéj liszt (vagy darált utifű maghéj)
csipet só
Az édesburgonyát meghámozom, felkockázom és megfőzöm. (A víz forrása után már ügyelni kell mert nagyon gyorsan megpuhul)
A főtt burgonyát áttöröm, majd az utifűvel, liszttel, tojással, és a sóval alaposan összegyúrom. (érdemes nem az összes lisztet hozzáadni egyszerre, mert a burgonya nedvességtartalmától függően változhat, hogy mennyit vesz fel.)
Rövid pihentetés után lisztezett deszkán, vagy szilikonlapon egy centi vastagra nyújtom a tésztát.
Ezt követően felcsíkozom 5 centi széles csíkokra.
A csíkokat 1 centis darabkákra vágom,
majd nudlit formázok belőlük. Kezem között sodrom, nem a lisztezett deszkán, mert ha lisztes lesz a felszíne, akkor ragacsossá válik főzés során.
Lobogó sós vízbe dobom a nudlikat. Addig főzöm, míg feljönnek a víz tetejére.
Ekkor leszűröm, és lecsepegtetem őket.
Egy serpenyőben nagyon pici zsiradékot forrósítok, és megpirítom benne néhány perc alatt a nudlikat.
Szaftos húsokhoz ( pl Bakonyi sertésborda; Lecsós marhaszelet, ) nokedli helyett kiváló köret.
Az egyforma méretű krumplikat meghámozzuk, és hosszában kettévágjuk. Lapos felüket a deszkára téve tetejüket beirdaljuk, úgy, hogy minél mélyebben vágjuk be, de még ne vágjuk át....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát megtisztítjuk és 5-6 darabra vágjuk, a méretüktől függően. Sós vízben félig főzzük, nem kell, puhává váljon. Ezt követően leszűrjük és amíg még meleg átkenjük a vajjal...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűEgy bögre bulgur 2 bögre forróvízzel leöntve, sózva, egy műanyag edénybe. Lefedem 15-20 percre. Ez idő alatt kétszer gyorsan átforgatom. ☺
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűLereszeljük a burgonyát, kifacsarjuk, hogy megszabaduljunk a felesleges nedvességtől. Hozzáadjuk a darált húshoz, majd belekeverjük az apróra vágott petrezselymet, fokhagymát, v...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű