A friss salátákat soha nem unjuk meg, ha változatos öntetekkel készítjük el őket.
Hogy ne kelljen minden étkezésnél az öntettel pepecselni, ezért érdemes egy heti adagot elkészíteni belőlük. Hűtőben biztonságosan eltarthatók egy kiöntőben. De még praktikusabb a csavaros üveg, abban használat előtt könnyen felrázható.
A nagyobb adag mellett az is szól, hogy amíg áll, addig jobban összeérnek az ízek is.
A paleo salátaöntetek édesítésére használjunk steviát, esetlegs szacharint,(süssinát) vagy egy csepp mézet. A steviát érdemes megpróbálni, ne idegenkedjünk tőle. Gyümölcsökkel és zöldségekkel nagyon kellemesen harmonizál az íze. A xilit nyersen sokaknak okoz panaszokat.
Nagyon feldobja a nyers salátát, ha pirított szotyit vagy tökmagot szórunk rá. Ezek készen is kaphatók, de sajátkezűleg piríthatunk egyéb magvakat is (szezám, fenyőmag, dió, vagy amit szeretünk). Természetesen ezeket is el lehet készíteni előre nagyobb adagban.
A zöld salátákat nem kell sózni, de ízesíthetjük törött borssal, és más, apróra vágott zöldfűszerrel (snidling, bazsalikom, kapor, metélőpetrezselyem). Télen szárított fűszerkeverékkel helyettesítsük a zöldfűszereket.
Az öntet alapját mindig valamilyen olaj alkotja. Legismertebb az olíva, de használhatunk egyéb hidegen sajtolt olajat is, nagyon finom a tökmagolaj, vagy a dióolaj, de napraforgóolaj is létezik hidegen sajtolt tarnszzsírmentes változatban.
Ha igazán ínyencek vagyunk, az olajakat megbolondíthatjuk, és készíthetünk belőlük fűszerolajat. Ehhez az olajba a kedvenc fűszerünket áztassuk néhány hétig, míg az olaj átveszi annak az ízét. Fűszerolajat semleges ízű (olíva, napraforgó ) olajakból készítsünk.
Az öntethez jóval kevesebb ecetet használjunk mint az olaj mennyisége. Ecetből is sokféle kapható. Én legjobban a balzsamecetet és a mézes almaecetet kedvelem. A balzsamecet az olajhoz hasonlóan ízesíthető is.
Egyszerű és finom ecettel
A nyers salátára borsot őrölök, és provance-i fűszerkeveréket (mediterrán fűszerek keveréke), majd leöntöm olíva és balzsamecet keverékével.
Egyszerű és finom citromlével
Olívaolaj és fele mennyiségű citromlé
Borsos - mézes
Olíva és balzsamecet 2:1 arányú keverékét kevés mézzel és ízlés szerint őrölt borssal ízesítjük
Fokhagymás
Olíva és citromlé 3:1 arányú keverékét ízesítsük áttört fokhagymával és oreganoval
Mézes-mustáros
Olíva, mustár, Chef márkájú mézes almaecet, és ha édesebbre szeretnénk, még egy kevés méz.
Ezt az öntetet előre elkészítem nagyobb adagban, hűtőben sokáig nem romlik meg.
És nagyon finom a saláta, ha emellett az öntet mellett megszórom pirított szotyival...
A klasszikus - Vinegrette
1 evőkanál fehérborecetben feloldunk ízlés szerint sót, majd borsozzuk. Ez után habverővel hozzákeverünk 3 evőkanál olívaolajat. Egy teáskanálnyi mustár hozzáadásával simára keverjük. Ízlés szerint és a saláta összetevőinek megfelelően apróra vágott zöldfűszerekkel is ízesíthetjük.
Egy tepsit fedjünk le alufóliával. Tegyük rá a megmosott padlizsánokat (héjastól), és 220 fokos sütőben süssük addig, amíg össze nem esik. Még forrón húzzuk le a héját. (Én úgy...
Elkészítési idő:A vajból ,lisztből,tejből besamelt készítünk.Sózzuk,tejszínben elkevert tojássárgájával dúsítjuk,és reszelt sajtot keverünk bele.
Elkészítési idő: 30 perc4 evőkanál olajon 3 csapott evőkanál kristálycukrot pár perc alatt rozsdabarnára pirítunk, de vigyázzunk, nehogy megégjen. 2 sárgarépát és 2 gyökeret, meg egy kis darab zellert m...
Elkészítési idő:Zöld fűszerekkel Ha kaporral, petrezselyemlevéllel vagy turbolyával gazdagítja a fehér mártást, tegyen a besamelhez kb. 1 evőkanálnyi tejszínt is. Ez lágyítja az ízeket, és kiemel...
Elkészítési idő: