Tésztához:12 kisebb rúdhoz.
1kg finom liszt
40 dkg ráma
10 dkg porcukor
2 dkg élesztő
só csipet
3 dl tej
2 db tojássárgája
Töltelék:
85 dkg dió vagy mák
15 dkg édes morzsa
50 dkg cukor
10 dkg méz
10 dkg mazsola(elhagyható)
Az élesztőt ne, futtassuk,hanem csak langyos tejbe eláztassuk kevés cukorral.A többi hozzávalóval jól kidolgozzuk,gyorsan de alaposan.Hüvös helyen pihentessük 15-20 percet.
A tésztánkat elosztjuk azonos súlyú legyen a töltelékkel.
A töltelékhez a cukrot a mézet annyi vízzel ami ellepi felfőzzük ,a többi alapanyagot tálba rakom és ha felforrt cukorszörpöt ráöntsük,és elkeverjük.
A kigömbölyített tésztánkat 3 mm vastagra nyújtom,rákenem a tölteléket egyenletesen szélénél 1 cm felhajtunk és feltekerjük rúd alakúra.
Kenés:
1.simára kevert tojássárgájával kenjük,langyos helyen érleljük.
Ha megszáradt,és a tetején hajszál repedések jelzik az élesztő lazító hatását akkor másodszorra tojás fehérjével kenem.Hüvös helyen (pl:hűtő szekrénybe) pihentetem míg meg nem szárad a fehérjénk a tetején.Szurkálom,hogy a gőz távozón.
210 fokon sütöm,sütőpapíros tepsin.
Gyakori hiba ,hogy a magas cukor aránytól,nedves töltetöl felreped a beigli.
1 kg finomliszt szitálva, 50 g élesztőt 1 dl langyos tejben 1 kávés kanál cukorral, 15 percig felfuttatunk, tetejét liszttel megszórjuk, így kovászosabb lesz. Fél liter tejet me...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz összetevőket csomómentesre keverjük, majd dagasszuk át. Ha nagyon ragacsos lenne a masszánk, akkor vizes, vagy olajos kézzel gyúrjuk át. Eltarthat 1-2 percig míg olyan lesz az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFél deciliter langyos tejhez adjunk hozzá 1 tk cukrot majd morzsoljuk bele az élesztőt és 1-2 evőkanál lisztet is szórjunk rá. Tegyük félre nagyjából 15 percre, amíg szépen felfut....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű