4 és 1/2 bögre finomliszt, kb. 60 dkg
2 teáskanál só
2 teáskanál szobahőmérsékletű élesztő
2 bögre melegvíz
olaj az edénybe
Egy tálban keverjük össze a lisztet és a sót, egy másik edényben pedig az élesztőt elegyítsük a meleg vízzel. Az élesztős vizet adjuk hozzá a liszthez, és határozott mozdulatokkal keverjük gyorsan össze, nem kell rögtön kidolgozni! Hagyjuk állni a masszát tíz percig, majd kezdhetjük kikeverni (robotgéppel könnyebb). Sima és lágy tésztát kell kapnunk.
Egy tálba öntsünk kevés olajat, helyezzük bele a tésztát, forgassuk meg benne, hogy minden oldala olajos legyen. Fedjük le majd hagyjuk egy órát pihenni. A tészta a duplájára kel.
Fél órával a sütés előtt melegítsük elő a sütőt maximális hőfokon (az én sütőmnél ez 250 fokot jelent). A tepsit szórjuk meg kukoricaliszttel. Ha lejárt a kelesztési idő, borítsuk a tésztát finomliszttel meghintett munkafelületre. Hempergessük meg a lisztben, de ne nyomkodjuk bele. A tésztát vágjuk ketté, alakítsunk ki belőle egy rudat, s ezt csavarjuk meg háromszor. Fektessük a tepsire és szórjuk meg kukoricaliszttel.
Azonnal tehetjük a forró sütőbe. Sütési idő 25 perc.
Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk 1dl langyos tejben. Az útifűmaghéjat beáztatjuk 2dl langyos tejbe, és félretesszük, amíg megkocsonyásodik. A lisztet a robotgép táljába mérjük,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű40 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 3 dl vízből egy galuska sűrűségű tésztát kavarok egy fakanál segítségével... másnapig a pulton hagyom másnap 60 dkg liszt, 2 dkg só, 2 dkg élesztő, 0,...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KözepesA hozzávalókból egy könnyű tésztát dagasztani, duplájára keleszteni. 3 felé osztani, minden gombócot 2 felé, /6 db/. Tenyérnyi körökre nyújtani, 8 fele vágni, feltekerni. A t...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz összes tej negyedével, és a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóival, a maradék langyos tejjel bedagasszuk. Konyharuhával letakar...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű