50 dkg finom liszt
4 tojássárgája
3,5 dkg élesztő
2 dl tej
1 dl tejszín sűrűbb fajta
2 evőkanál rum
5 dkg vaj vagy margarin olvasztva
1 teás kanál só(tengeri)
1 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
A tejet a cukorral élesztővel felfuttatom,a többi hozzávalókat tálba rakom és felfuttatott élesztővel jól kidolgozom.
A kelesztést,tálba konyharuhával letakarjuk meg pléddel letakarva sütőbe szoktam csinálni,kb 1 óra hogy duplájára keljen.
Lisztezett deszkára borítom szagatom,20 percet kelesztem.Közepesen forró olajba sütöm,fordítva úgy hogy az kerüljön az olajba ami kelés közbe felül volt.Nagyobb falu lábasba sütöm,üveg fedő alatt sütöm kb fél egy percet hogy lássam mikkor kezd sülni,majd fordítom de már a fedőt leveszem és így sütöm tovább.
Ha hűlt porcukorral szóróm.
A lisztet mindig szitáljuk át.A hozzávalók szoba hőmérsékletűek legyenek.
A tojást előtte levő este vegyük ki a hűtőből.
A konyhánk egyforma hőmérsékletű legyen,ne nyissuk ki az ablakot,ajtót.
Rumot azért rakunk a bele mert nem szívja fel az olajat a tésztánk,de ne aromát az nem jó,az alkohol sülés közbe el fog párologni.
Egy tálban elkeverjük a lisztet, és a cukrot. 2 Hozzáöntjük az összes tejet, és csomómentesre keverjük. 3 Elkeverjük benne a tojássárgát, és beletesszük a félbevágott vaníliaru...
Elkészítési idő: 6 adag Nehézség: KönnyűA száraz hozzávalókat, a lisztet, a kakaóport, a cukrot, a sütőport, a gyömbérport, a vaníliaőrleményt, csipet sót és a sütőport össze kell keverni. Majd bele kell morzsolni a hide...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kekszet apróra törjük, közben a cukrot, a kakaót, a vajat és a tejet összekeverjük. Tűzhelyen meglangyosítjuk, hogy eldolgozható legyen, de nem kell felforrósítani! Majd az egész...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz alaphoz A piskóta kb. felét egyesével belemártjuk egy másodpercre a langyos tejbe. Egy kapcsos tortaforma aljára tesszük úgy, hogy az egészet lefedje. Amikor nem fér el egy eg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű