A töltelékhez:
8 közepes, nem túl húsos zöldpaprika
1 közepes fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 ek. olaj
80 g rizs
1 tojás
1 kk. édes-nemes pirospaprika
1 teáskanál őrölt bors
1 mokkáskanál majoránna
400 g darált sertés- és marhahús vegyesen
só
100 g paradicsompüré (bio)
1 kk. kristálycukor
1 szál zellerzöldje, negyed zeller
2-3 darabka kisujjnyi citromhéj
30 g rizsliszt
1. A paprikákat megmossuk, gallérkájukat körbevágjuk, majd csumájukkal együtt kiemeljük a paprikákból, az ereket és magokat is eltávolítjuk a belsejükből.
2. A töltelékhez a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk az olajban, hűlni hagyjuk. A rizzsel, tojással, pirospaprikával és az áttört fokhagymával együtt a darált húshoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, alaposan összedolgozzuk, és (nem túl szorosan, mert főzés közben megduzzad a rizs) megtöltjük vele a paprikákat.
3. Nagyobb lábasban, 1 liter hideg vízben elkeverjük a paradicsompürét, 1 kk. sót és a cukrot, felforraljuk. Beletesszük a töltött paprikákat, (ízlés szerint 1-2 hegyes-csípős zöldpaprikát is) és a zellerzöldet, majd mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára főzzük (kb. 30 perc).
4. A paprikákat szűrőkanállal kiemeljük a paradicsomléből, a zellert kidobjuk. a fott zellert osszepasszirozzuk a paradicsom purevel. Ezzel suritem,
vagy
A rizslisztet simára keverjük 2 dl hideg vízzel, a paradicsomhoz öntjük-keverjük, és mérsékelt tűzön 5 percig forraljuk. Utánasózzuk, -édesítjük, visszatesszük bele a paprikákat, és éppen csak összeforrósítjuk. Tálalás előtt mély tálba szedjük, petrezselyemmel díszítjük. Sós vízben főtt, petrezselymes burgonyát, tejfölt kínálhatunk hozzá.
Kitűnően tűri a mélyhűtést, érdemes kisebb adagokban lefagyasztani. Hónapokig megőrzi jóságát!
Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, majd melegítés előtt a mártást erőteljesen átkeverjük.
Italajánlat:
félszáraz fehérbor
Apróra vágott hagymát olajban aranysárgára pirítjuk, majd meghintjük pirospaprikával és paradicsompürével. A keményre főzött tojásokat hosszában 4 felé vágjuk és a felforrt hagymás...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: KönnyűA legegyszerűbb, ha kuktában készítjük az ételt. Az apró kockára vágott húsos szalonnának kisütjük a zsírját, és ezen megdinszteljük a felaprított vöröshagymát és az áttört fokhagy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát meghámozzuk és sós vízben megfőzzük. Egy serpenyőben megpirítjuk a hagymát egy olívaolaj csepegtetésében, majd hozzáadjuk az őrölt marhahúst sóval és borssal. Addig főz...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy muffin forma 6 mélyedését vajjal vékonyan kikenjük. A kenyérszeleteket sodrófával elvékonyítjuk, a maradék vajjal megkenjük, majd a vajas felü...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz