menu

Családireceptkönyv.hu

Naan kenyér


Írta:

Elk. idő: 15-30 perc
Adag: 4 személyre
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
1,5 dl natúr joghurt
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
2 dl langyos víz

Elkészítés:


1. 1 dl langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot,
hozzáteszünk egy evőkanál lisztet, összekeverjük, és langyos helyre
téve megvárjuk, amíg az élesztő felfut (a víz tetején vastag
halványbarna hab képződik).

2. Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a joghurtot, az olajat, a sót,
beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és egybegyúrjuk úgy, hogy közben
apránként még annyi langyos vizet adunk hozzá, amennyitől nagyon
puha, jól gyúrható, de nem folyós tésztát kapunk.
3. Letakarva legalább fél órán át kelesztjük.
4. Ezután lisztes vagy olajos kézzel 10-12 egyforma nagyságú
gombócot formálunk belőle.
5. Egymástól távol lisztezett deszkára vagy tálcára sorakoztatjuk őket, a
tetejüket is meglisztezzük, az egészet letakarjuk tiszta konyharuhával,
és még 15-20 percig kelesztjük.
6. Ezután az első gombócot lisztezett deszkán késfok vastagságú körlappá nyújtjuk.
7. Olaj nélkül, szárazon fölforrósítunk egy vastag falú serpenyőt.
8. Beletesszük a kinyújtott tésztát, és addig sütjük, amíg jól föl nem
hólyagosodik. Ekkor megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük.
(A sütési idő nagyon rövid, mindössze pár perc.)

Amíg a lepény sül, kinyújtjuk a következőt, és amint az előző megsült, máris a helyére tesszük a serpenyőbe.

A megsült lepényeket egymásra halmozzuk. Megkenhetjük őket olvasztott vajjal is.

Trükkök, tippek, praktikák:


Indiában mindenféle ételhez fogyasztják a naan kenyeret.

Naan kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Puha, vajas kifli
Puha, vajas kifli

Az élesztőt, egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a joghurtot, cukrot, és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nikolett
Tejes zsemle
Tejes zsemle

A hozzávalókat összedolgozzuk, dagasztjuk, és langyos helyen 1 órát hagyjuk kelni. Ha megkelt, kis cipókat formázunk belőle, és kivajazott tepsibe tesszük. Még 20...

Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Fatörzs kifli
Fatörzs kifli

A lisztet kimérjük és belerakjuk a csipet sót. A közepébe mélyedést készítünk és oda morzsoljuk az élesztőt. A tejet meglangyosítjuk és feloldjuk benne a cukrot. A cukros tejet ráö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Zsuzsa
Kenyérkorongok
Kenyérkorongok

Az élesztőt 1 dkg kenyérliszttel 1 dl langyos, cukros tejben simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk. A kétféle lisztet elvegyítjük a sóval, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk