Hozzávalók: (egy mini, 15 cm-es tortához)
a ’tésztához’:
- 80 g olajos mag (én napraforgómagot és mandulát használtam fele-fele arányban)
- 60 g puha, magozott datolya
- 20 g aprószemű zabpehely
- 15 g olvasztott kókuszzsír
az almatöltelékhez:
- 2 nagyobb alma
- 40 g datolya
- 1,5 dl víz
-1 tk őrölt fahéj vagy karácsonyi fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, narancshéj...)
- reszelt gyömbér
- fél citrom leve és reszelt héja
Elkészítés:
Először elkészítjük az alsó réteget:
- ehhez a kimagozott datolyákat vízbe tesszük és mikróban megmelegítjük. Félretesszük puhulni pár percig.
- Ezalatt egy késes aprító táljába mérjük a magvakat, a zabpelyhet és az olvasztott kókuszzsírt.
- Végül leöntjük a vizet a datolyákról és ezt is hozzáadjuk. Addig aprítjuk, amíg a magok még kissé darabosak, de a datolya már összetartja, formázhatóvá válik a massza.
- A kapcsos tortaformát kevés kókuszzsírral vékonyan kikenjük és a magos-zabpelyhes-datolyás tésztát belenyomkodjuk: egy piteformát képzünk belőle, egy kiskanál hátulja segítségünkre lehet.
- Betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük az almás réteget.
- Ehhez ismét a datolyák beáztatásával-megmelegítésével kezdünk (ezúttal az áztatóvizet is fel fogjuk használni).
- Az almákat megpucoljuk, az egyiket nagyobb, a másikat egészen apró kockákra vágjuk.
- Egy késes aprító vagy botmixer üstjébe tesszük a nagyobbra hagyott almakockákat és a datolyát a vízzel együtt. Addig daráljuk-turmixoljuk, míg egészen pürés állagot nem kapunk.
- Egy kis lábosban odatesszük az apró kockákra vágott almákat puhulni. Ízesítjük fűszerekkel, gyömbérrel, a citrom héjával és levével.
- Pár perc puhulás után hozzáadjuk az almás-datolyás szószt és további pár percig főzzük ezt az illatos, almás tölteléket.
- Ha kész vagyunk vele, kicsit kihűtjük, majd az előkészített alapra öntjük.
- Hűtőbe tesszük, hogy dermedjen kicsit, és 15-20 perc múlva már szeletelhető is ez a fantasztikus édesség!
egy kevés tejszínhabbal bolondítottunk még rajta, nem mondtak egymásnak nemet.
A cukorból és a vízből készítsünk cukorszirupot. A cukorszirupot 120°c fokosra kell melegíteni. A tojásfehérje friss hűtött tojásból származzon, lassú fokozaton kezdjük el verni é...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat megolvasztjuk, és félretesszük hűlni. 2. A tojásokat és a cukrokat összekeverjük. 3. Hozzáadjuk a joghurtot, az olvasztott vajat, majd a búzadarát, a sütőport, végül a l...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés A lisztet, a margarint, a cukrot, sütőport, tojásfehérjét a robotgép táljába öntjük, és a dagasztókar segítségével összedolgozzuk a tésztát a kevés tejjel. Három rés...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tésztát összegyúrjuk ,és 2-3 órát hideg hegyen pihentetjük. Kb 5 mm kinyújtjuk,és nagyobb köröket szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokra előmelegítet...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű