Családireceptkönyv.hu

Paeolit - almatorta


Írta:

Elk. idő: 30 perc
Adag: 4 személyre
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók: (egy mini, 15 cm-es tortához)
a ’tésztához’:
- 80 g olajos mag (én napraforgómagot és mandulát használtam fele-fele arányban)
- 60 g puha, magozott datolya
- 20 g aprószemű zabpehely
- 15 g olvasztott kókuszzsír

az almatöltelékhez:
- 2 nagyobb alma
- 40 g datolya
- 1,5 dl víz
-1 tk őrölt fahéj vagy karácsonyi fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, narancshéj...)
- reszelt gyömbér
- fél citrom leve és reszelt héja

Elkészítés:


Elkészítés:
Először elkészítjük az alsó réteget:
- ehhez a kimagozott datolyákat vízbe tesszük és mikróban megmelegítjük. Félretesszük puhulni pár percig.
- Ezalatt egy késes aprító táljába mérjük a magvakat, a zabpelyhet és az olvasztott kókuszzsírt.
- Végül leöntjük a vizet a datolyákról és ezt is hozzáadjuk. Addig aprítjuk, amíg a magok még kissé darabosak, de a datolya már összetartja, formázhatóvá válik a massza.

- A kapcsos tortaformát kevés kókuszzsírral vékonyan kikenjük és a magos-zabpelyhes-datolyás tésztát belenyomkodjuk: egy piteformát képzünk belőle, egy kiskanál hátulja segítségünkre lehet.
- Betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük az almás réteget.

- Ehhez ismét a datolyák beáztatásával-megmelegítésével kezdünk (ezúttal az áztatóvizet is fel fogjuk használni).
- Az almákat megpucoljuk, az egyiket nagyobb, a másikat egészen apró kockákra vágjuk.
- Egy késes aprító vagy botmixer üstjébe tesszük a nagyobbra hagyott almakockákat és a datolyát a vízzel együtt. Addig daráljuk-turmixoljuk, míg egészen pürés állagot nem kapunk.

- Egy kis lábosban odatesszük az apró kockákra vágott almákat puhulni. Ízesítjük fűszerekkel, gyömbérrel, a citrom héjával és levével.

- Pár perc puhulás után hozzáadjuk az almás-datolyás szószt és további pár percig főzzük ezt az illatos, almás tölteléket.

- Ha kész vagyunk vele, kicsit kihűtjük, majd az előkészített alapra öntjük.

- Hűtőbe tesszük, hogy dermedjen kicsit, és 15-20 perc múlva már szeletelhető is ez a fantasztikus édesség!

Trükkök, tippek, praktikák:


egy kevés tejszínhabbal bolondítottunk még rajta, nem mondtak egymásnak nemet.

Paeolit - almatorta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Túró torta/új/
Túró torta/új/

A cukorból és a vízből készítsünk cukorszirupot. A cukorszirupot 120°c fokosra kell melegíteni. A tojásfehérje friss hűtött tojásból származzon, lassú fokozaton kezdjük el verni é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mennyei bögrés grízes
Mennyei bögrés grízes

A vajat megolvasztjuk, és félretesszük hűlni. 2. A tojásokat és a cukrokat összekeverjük. 3. Hozzáadjuk a joghurtot, az olvasztott vajat, majd a búzadarát, a sütőport, végül a l...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Zsuzsa
Japán linzer.
Japán linzer.

Elkészítés A lisztet, a margarint, a cukrot, sütőport, tojásfehérjét a robotgép táljába öntjük, és a dagasztókar segítségével összedolgozzuk a tésztát a kevés tejjel. Három rés...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Gyuszi
Isler
Isler

A tésztát összegyúrjuk ,és 2-3 órát hideg hegyen pihentetjük. Kb 5 mm kinyújtjuk,és nagyobb köröket szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokra előmelegítet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk