25 dkg rízs ( nagy teli bögre) - a legjobb a gömbölyű szemű rizottó rízs.
1/2 liter tej
2 dl víz
2 tojás
10 dkg cukor (2 púpozott evőkanál)
egy teavaj fele
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaniliás cukor
egy marék mazsola
Legelőször a mazsolát beleteszem egy bögre vízbe, hogy fölpuhuljon.
A tejes vízbe a rízst, a cukor felével, a citrom héjával, a fél teavaj felével elkezdjük főzni. Ha felforrt, levesszük takarékra, és nagyon lassú tűzön főzzük, míg a rízs megpuhul. Ha puha a rízs, akkor kitesszük valahova hülni, közben többször átkeverjük.
A tojások sárgáját a cukor másik felével, a vaniliás cukorral és a fél teavaj másik feléve, és egy púpozott teáskanál liszttell géppel habosra keverjük. Ezt belekeverjük a langyosra kihűlt rízsbe, és mehet bele a beáztatott mazsola is. Jól összekeverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és a legvégén óvatosan ezt is beleforgatjuk.
Egy jénai edényt fagyott zsírral vagy vajjal kikenünk alaposan. Beleszórunk zsemlemorzsát vagy lisztet, és szétrázzuk, hogy befedje. Ebbe mehet bele a rízs. Kb. 180-200 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
Barack lekvárral finom, de a nagyi mindig langyos csokipudinggal készítette.
Összeturmixoljuk és 5 óra hűtés
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: KönnyűA tojásokat kikeverem a cukorral,utána az olajjal. Belekeverem az almákat, kevés fahéjat is lehet még beletenni. A lisztet átszitálom, összekeverem a sütőporral, csipet óval és a...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tejszínt felverem a habfixálóval és a zseléfixszel. Külön kikeverem a túrót a sűrített tejjel. A kettőt összekeverem és belereszelem a citrom héját. A piskótalapot ketté vágom....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMindent a botmixer keverőtáljába tettem és botmixerrel simára kevertem. Két rétegben raktam bele bogyósokat, hiszen ők ugyanolyan fontos szereplői ennek az egyszerű, de nagyszer...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű