menu

Családireceptkönyv.hu

Bajai halászlé


Írta:

Elk. idő: 40 perc
Adag: 4 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 4 személyre:

• 2 kg ponty
• 2 púpos evőkanál kalocsai, házi paprika
• só
• paradicsompüré vagy vörösbor
• Piros Arany
• víz, tűz és jókedv

Elkészítés:


A pontyot megtisztítjuk. Ez abból áll, hogy az élő pontyot agyonütjük úgy. hogy pontosan a szeme közé ütünk egy kalapáccsal. Ezt követően a pikkelyeket levakarjuk, kiszedjük. Pontosan a nyaka tövén a kopoltyúnál, szorosan a fejhez körbevágjuk, és a fejet eltávolítjuk. Jobb, ha a fejet egyszerűen körbevágás után letörjük. Ekkor a fejből pontosan a keserű-fog fog kilátszani. Ezt kitörjük és eldobjuk. A kopoltyúkat a fejből hasonlóan eltávolítjuk és kidobjuk. A fejet kettévágjuk, és vékonyan besózzuk.

A törzsből kifolyó vért felhasználjuk a halászléhez. Alapszabály, hogy mindent felhasználunk, amit csak lehet és a fej levágása után már többször nem szabad megmosni a halat. Nagyon óvatosan kell a törzset bontani, nehogy a belet vagy az epét megsértsük, mert akkor annyi. Először a kloakát kivágjuk, majd vékony, éles késsel a bőr alá nyúlunk és felhasítjuk a hasat. Széthúzzuk a ponty hasát, és lehetőleg egyetlen óvatos mozdulattal kiemeljük az egész belsőséget. A halat félretesszük, és a belsőségből nagyon óvatosan eltávolítjuk a belet és az úszóhólyagot. Különösen az epe eltávolítása nehéz. Ha egyetlen csepp is kifolyik az epéből, az egész belsőséget el kell dobni. Egyébként minden más felhasználható a belsőségből és ez kívánatos is a halászlé íze, sűrűsége miatt.

A halat beirdaljuk, ami abból áll, hogy éles késsel a halra sűrű keresztirányú bevágásokat végzünk. Ezután a halat kb. másfél, kétujjnyi széles szeletekre vágjuk.

A halszeleteket vékonyan bedörzsöljük sóval úgy, kívül az irdalásba a vágási felületeken és belül is jusson mindenhová só. Vigyázzunk, nehogy túlsózzuk, de azért egyenletes legyen a sózás. A belsőségeket is le kell sózni, és legalább 2 -3 órán át hagyni kell a sóban állni.

A két fej vöröshagymát nagyon apró kockára vágjuk, és a bajai halfőző bogrács aljára tesszük. Erre rárakjuk a lesózott halfejeket, a farkakat, majd a többi halszeletet. Az edénybe, amibe a hal lesózva állt 2 liter vizet öntünk és még annyit, amit a főzés közben elforr. Ezt a mennyiséget tapasztalati úton lehet megállapítani. Majd ezt a "mosogatólevet" óvatosan a bográcsba öntjük. Teszünk a tetejére egészben néhány száraz cseresznyepaprikát. Később a paprikát majd aki akarja, szétnyomja magának.

Nem vicc! Nagyon száraz és füstmentes fát kell használni. Pl. száraz hasábra vágott akácfát. A tűzrakás sem mindegy. "Kis tábortüzet" kell rakni a bogrács alá, és láncos állványon a bográcsot a tűz fölé akasztani. Nem nagyon kell addig vele foglalkozni, amíg fel nem forr. Néha meg lehet forgatni óvatosan a bográcsot.

Ha felforrt, akkor bele kell tenni a 2 evőkanál elsőrendű paprikát és 1 dl vörösbort. Ha nincs vörösbor, jó a paradicsompüré vagy egy paradicsom is. Ennek az a célja, hogy a hal ne főjön szét. Ha nem elég sós kb. 15 perc múlva utána lehet kicsit sózni, de a végső só-beállítást hagyjuk az utolsó percekre. Nagyon finom lesz a hal húsa, ha pl. egy kis Piros Aranyat teszünk után-sózáskor bele.

A főzésre nagyon kell vigyázni. A bogrács magasságának szabályozásával, a bogrács hintáztatásával úgy kell a halászlét főzni, hogy az mindig nagyon erősen forrjon. Mintegy 20 perc múlva a paprika szétfő, de tovább kell főzni a halászlét kb. 35 - 40 percig úgy, hogy az összes enyvtartalom kifőjön belőle, de a hal ne essen szét.

Kb. 5 perccel azelőtt, hogy befejezzük a főzést, egy kávéskanálnyi piros őrölt paprikát még szórunk a halászlébe a paprika illata, aromája miatt. Ilyenkor meg lehet némi erős őrölt paprikával hinteni vigyázva a gyerekekre és azokra, akik nem bírják az erőset.

A halászléhez ne engedjünk nyúlni a vendégeknek, mert összezúzzák a halat. Óvatosan szed-jük ki fehér leveses tálba a halászlevet és másik tálra a halszeleteket gusztusosan egymás mellé fektetve. Így tálaljuk.

A halászlé főzés közben kérjük meg párunkat, hogy főzzön a halászléhez rövid gyufatésztából főtt tésztát. A halászlé ami tulajdonképpen forró halkocsonya magában nem nagyon laktató, de a gyufatészta kitűnően kiegészíti a halászlé ízét és laktatóbb is. Mivel a halászlé nem túl laktató étel, ezért szoktak a halászlé után túrós csuszát is felszolgálni.

Mindezekhez vörösbort kell inni előtte, közben és utána. Jó, ha a vendégek végigélvezik a halászléfőzést, mint eseményt, mert akkor még úgy is jobban ízlik nekik, ha kevésbé volt sikeres munkánk. A társas együttlét jobban fűszerezi a halászlét.

Fontos dolog, hogy 2 főre mindig egy kg halat, egy vöröshagymát és egy púpos evőkanál őrölt paprikával számoljuk. Végül minél több halat főzünk a bográcsban, annál finomabb lesz. Lehet bele tenni más halat is, de az alaplé az pontyból áll.

Trükkök, tippek, praktikák:


Trükkök az elkészítésnél. A halpucolás nincs benne a főzési időben

Bajai halászlé

Kinek a kedvence ez a recept?


Slavitsek Endre
favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Halételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Brigi
Halas golyócskák
Halas golyócskák

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Domonkos
Paprikás harcsa
Paprikás harcsa

A hagymát finomra vágjuk, megpároljuk. 0.5 l vízzel felöntjük, beletesszük a halászlékockát, felforraljuk, majd belerakjuk a halat. Pár perc után beletesszük a paprikát, paradics...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Mézes lime-os lazacfilé
Mézes lime-os lazacfilé

Béleljük ki a tepsit fóliával, kenjünk el rajta 1 evőkanál vajat, helyezzük rá a lazacot. Mindkét oldalát ízlés szerint szórjuk meg sóval és borssal. Az egyik lime-ot vágjuk szelet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Jolánka
Sült pisztráng paprikás muzsdéjjal és puliszkával
Sült pisztráng paprikás muzsdéjjal és puliszkával

A pisztrángot kívül belül sózzuk és borsozzuk, majd paprikás lisztbe forgatjuk. Grillserpenyőben vagy faszénen megsütjük. A muzsdéjhoz a fokhagymát megpucoljuk és fokhagymatörőn át...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk