• 25 dkg tarkabab
• 80 dkg füstölt sertéscsülök
• 2 gerezd fokhagyma
• 8-10 szem egész bors
• 15 dkg fehérrépa
• 15 dkg sárgarépa
• 2 babérlevél
• 10+3 dkg (2 evőkanál) liszt
• 1 tojás
• 1 közepes fej hagyma
• 1 evőkanál olaj
• 1 kávéskanál pirospaprika
• 2 dl tejföl
• ecet vagy citromlé
• fél hegyes zöldpaprika
Előző este átválogatjuk a babot, megmossuk a csülköt, és külön-külön tálban, mindkettőt beáztatjuk hideg vízbe. Másnap leszűrjük, leöblítjük a csülköt és a babot. A fokhagymát meghámozzuk, a borssal együtt teatojásba zárjuk. A répaféléket megtisztítjuk, megmossuk, karikákra vagy kisebb kockákra vágjuk.
Annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és fedő alatt, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a babot, a babérlevelet és a teatojást, majd ha a bab is félig megpuhult, beletesszük a répaféléket, és az egészet puhára főzzük. Közben elkészítjük a csipetkét: 10 dkg lisztet elkeverünk egy csipet sóval, hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, majd kis cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük, lisztezett deszkán „meggömbölygetjük” őket, és szikkadni hagyjuk. A rántáshoz a hagymát meghámozzuk, és finomra vágjuk. Megpirítjuk az olajon a maradék 3 dkg lisztet, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, majd felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára keverjük. A megfőtt csülköt kivesszük a levesből, kicsontozzuk, felaprózzuk, és visszatesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást, belekeverjük a tejfölt, majd fedő nélkül, mérsékelt tűzön felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, és 10-12 percig, fedő nélkül, szelíden forralva puhára főzzük. Végül ecettel vagy citromlével ízlés szerint savanyítjuk, sózzuk. A teatojást és a babérlevelet eltávolítjuk. A levest mély tálba szedjük, tetejét zöldpaprika-karikákkal díszítjük. Külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.
A szalonna bőrét levágjuk és felkockázzuk.Az étolajon elkezdjük a szalonna zsírját kiolvasztani. A cukrot rászórjuk, elkeverjük. Ez szépen karamellizálódni fog.Közben a vöröhagymát...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűElkészítése: A hagymát apróra vágjuk és megdinszteljük kevés olajon. A zsemlét vízbe áztatjuk, majd jól kicsavarjuk. A darált húshoz hozzáadjuk a vöröshagymát, a lereszelt fokha...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFelrakunk 1 nagy edénybe sós vízet forrni.A 30dkg rizsliszhez hozzá adjuk a tojást és 1 csipet sót.Majd villával össze nyomkodjuk.A hideg vizet lassanként adjuk hozzá közben folyam...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűAz almát héjastól megreszeljük, levét kinyomjuk. Az almát a cukorral, liszttel, tojással, késhegynyi fahéjjal, csipetnyi sóval összedolgozzuk. Kisebb méretű gombócokat alakítunk és...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes