500 g. liszt
200 ml tej
40 g. élesztő
50 g cukor
5 tojás sárgája
60 g olvasztott vaj
csipet só,
citrom héja reszelve,
vaníliás cukor
rumaroma
porcukor
lekvár olaj a sütéshez
A lisztet mély tálba szitáljuk. A tej felét meglangyosítjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, s kb.. 15 percig pihentetjük.
A liszt közepébe mélyedést nyomunk. Beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját,, a vajat, egy csipet sót, és még annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra (!) kikeverjük, letakarjuk és meleg helyen 30 percig kelesztjük (a tészta legalább kétszeresére dagadjon!).
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 5 - 6 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk, vagy hosszú csíkokra vágjuk és összesodorjuk.
A kiszaggatott fánkokat kb. 20 percig pihentetjük. Bő olajat forrósítunk, a fánkokat középen kissé benyomjuk, és kis adagokban kisütjük. Az első oldalukat lefedve kb. 3 percig, majd megfordítva, fedő nélkül kb.1 - 2 percig sütjük. Sütőrácsra szedjük, lecsepegtetjük az olajat, majd tálra rakjuk, és megszórjuk porcukorral. Házi baracklekvárral tálaljuk..
Van, aki a kelesztett, kinyújtott tésztát ismét összehajtogatva gyengéden meggyúrja és akár háromszor is így újrakeleszti, mileőtt kiszaggatná a fánkokat
• Előző este beáztatod a füstölt húst. Másnap félig megfőzöd, és hagyod a levében kihűlni. • Ha édes káposzta levelekkel készíted, leforrázod őket, hogy a levél megpuhuljon és leh...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szilvákat kimagozzuk, de figyeljünk rá, hogy maradjanak egyben a gyümölcsök. A magok helyére ezután ízlés szerint marcipánt vagy csokoládét töltünk. Vékony fapálcikákra tűzzük a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet, a szódabikarbónát, a mézes fűszert, porcukrot összekeverjük, majd a margarinnal elmorzsoljuk, és végül a mézzel és tojással összegyúrjuk. Könnyen formázható puha tésztát...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük. 2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikró...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű