menu

Családireceptkönyv.hu

Farsangi fánk


Írta:

Elk. idő: 2 - 3 óra
Adag: ?
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


500 g. liszt
200 ml tej
40 g. élesztő
50 g cukor
5 tojás sárgája
60 g olvasztott vaj
csipet só,
citrom héja reszelve,
vaníliás cukor
rumaroma
porcukor
lekvár olaj a sütéshez


Elkészítés:


A lisztet mély tálba szitáljuk. A tej felét meglangyosítjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, s kb.. 15 percig pihentetjük.
A liszt közepébe mélyedést nyomunk. Beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját,, a vajat, egy csipet sót, és még annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra (!) kikeverjük, letakarjuk és meleg helyen 30 percig kelesztjük (a tészta legalább kétszeresére dagadjon!).
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 5 - 6 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk, vagy hosszú csíkokra vágjuk és összesodorjuk.
A kiszaggatott fánkokat kb. 20 percig pihentetjük. Bő olajat forrósítunk, a fánkokat középen kissé benyomjuk, és kis adagokban kisütjük. Az első oldalukat lefedve kb. 3 percig, majd megfordítva, fedő nélkül kb.1 - 2 percig sütjük. Sütőrácsra szedjük, lecsepegtetjük az olajat, majd tálra rakjuk, és megszórjuk porcukorral. Házi baracklekvárral tálaljuk..

Trükkök, tippek, praktikák:


Van, aki a kelesztett, kinyújtott tésztát ismét összehajtogatva gyengéden meggyúrja és akár háromszor is így újrakeleszti, mileőtt kiszaggatná a fánkokat

Farsangi fánk

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Répatorta (Gábor pék)
Répatorta (Gábor pék)

1. A répák megpucolása, kislyukú reszelővel való lereszelése 2. Tészta készítése rövid keverőmunkával 3. A tészta zsiradékkal kezelt tortaformába töltése, melynek az alsó részér...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Püspökkenyér
Püspökkenyér

gyüjteni a fehérjét

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kókuszos mézes krémes
Kókuszos mézes krémes

♥ A tésztához : Egy tálba tesszük a puha vajat, a porcukrot, hozzáadjuk a tojást, a mézet a szódabikarbónát és a tejet. Kézi habverővel alaposan összekeverjük, majd a masszát a lis...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Húsvéti tojás linzer (Gábor pék)
Húsvéti tojás linzer (Gábor pék)

1. A vaj habosítása a porcukorral és a vaníliás cukorral 2. A tojás hozzáadása, elkeverése 3. A liszt hozzáadása, a tészta kidolgozása 4. A tészta pihentetése hűőben való pihent...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk