Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Farsangi fánk


Írta:

Elk. idő: 2 - 3 óra
Adag: ?
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


500 g. liszt
200 ml tej
40 g. élesztő
50 g cukor
5 tojás sárgája
60 g olvasztott vaj
csipet só,
citrom héja reszelve,
vaníliás cukor
rumaroma
porcukor
lekvár olaj a sütéshez


Elkészítés:


A lisztet mély tálba szitáljuk. A tej felét meglangyosítjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, s kb.. 15 percig pihentetjük.
A liszt közepébe mélyedést nyomunk. Beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját,, a vajat, egy csipet sót, és még annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra (!) kikeverjük, letakarjuk és meleg helyen 30 percig kelesztjük (a tészta legalább kétszeresére dagadjon!).
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 5 - 6 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk, vagy hosszú csíkokra vágjuk és összesodorjuk.
A kiszaggatott fánkokat kb. 20 percig pihentetjük. Bő olajat forrósítunk, a fánkokat középen kissé benyomjuk, és kis adagokban kisütjük. Az első oldalukat lefedve kb. 3 percig, majd megfordítva, fedő nélkül kb.1 - 2 percig sütjük. Sütőrácsra szedjük, lecsepegtetjük az olajat, majd tálra rakjuk, és megszórjuk porcukorral. Házi baracklekvárral tálaljuk..

Trükkök, tippek, praktikák:


Van, aki a kelesztett, kinyújtott tésztát ismét összehajtogatva gyengéden meggyúrja és akár háromszor is így újrakeleszti, mileőtt kiszaggatná a fánkokat

Farsangi fánk

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Karácsonyi banánkenyér
Karácsonyi banánkenyér

A diót száraz serpenyőben kissé megpirítjuk és félretesszük. Robotgépben fehéredésig keverjük a cukrot a tojással, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a vaníliát, és a fűszereket....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kókuszos szaloncukor
Kókuszos szaloncukor

Az itt leírt adagból két nagy tepsinyi szaloncukor készülhet, ha nincs igény ilyen mennyiségre felezd el az adagokat nyugodtan! Két nagyobb méretű tepsit bélelj ki sütőpapírral. A...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Receptek
kacsamáj
kacsamáj

Egy lábasban a kacsamájat a fokhagymával együtt a kacsazsírban nagyon lassan megsütjük. Ha megsült, levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük. Ekkor sózzuk és borsozzuk. még a zsírjá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Az igazi magyar halászlé
Az igazi magyar halászlé

A pontyot megtisztítjuk (pikkelyeit lekaparjuk), megmossuk, fejét, farkát, uszonyait levágjuk. A halhúst sűrűn beirdaljuk, kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, hidegre tes...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk