Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Gulyásleves


Írta:

Elk. idő: 130 perc
Adag: 8 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A gulyásleveshez

500 g sertés gulyáshús (javasolt: lapocka vagy comb)
500 g marha gulyáshús (javasolt: lábszár vagy nyak)
2 nagy hagyma (kb. 300 g)
3-4 darab répa (kb. 300-350 g)
2-3 darab fehérrépa (petrezselyemgyökér) (kb. 200-250 g)
1 kg krumpli
5 evőkanál olaj vagy zsír
5 teáskanál pirospaprika
1/4 tk. őrölt köménymag
2 db babérlevél
1/4 tk. babérlevél
2,5 tk. só
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika

A galuskához

2 tojás
120-130 g liszt
Fél tk. só

Elkészítés:


1. A gulyásleveshez első lépésben készítsd elő a hozzávalókat: aprítsd fel a hagymát, vágd 2-3 cm-es darabokra a húst, karikázd fel a répát és fehérrépát fél-egy cm-es karikákra, pucold meg és vágd kockákra a krumplit, vágd 8 részbe a zöldpaprikát és kockázd fel a paradicsomot.
2. Egy nagy lábasban pirítsd üveges és arany közöttire a hagymát a zsiradékon, közepes tűzön. Ez kb. 7 perc.
3. Vedd le a tűzről, add hozzá a pirospaprikát és az őrölt köménymagot, keverd el.
4. Tedd vissza a tűzre, add hozzá a húst, keverd jól el. Pirítsd 6-7 percig, időnként megkeverve, amíg a hús el nem kezd levet ereszteni, és minden oldalán megbarnult.
5. Sózd és borsozd, add hozzá a babérlevelet, a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot, keverd el és főzd további 5 percig, néha megkeverve.
6. Öntsd fel fél liter vízzel, és fedő alatt alacsony tűzön főzd egy órán keresztül.
7. Add hozzá a répát és a fehérrépát, főzd tovább fedő alatt, lassú tűzön 20 percig.
8. Ekkorra a húsnak majdnem puhának kell lennie. Öntsd fel ismét kb. fél liter vízzel, add hozzá a krumplit. Forrald fel és főzd még 15 percig fedő alatt.
9. A gulyásleves tulajdonképpen elkészült. Érdemes megkóstolni, hogy a hús (főleg ha kétféléből készíted) megfőtt-e. Ilyenkor lehet hozzáadni csipetkét (recept a linkre kattintva), vagy amit én sokkal jobban szeretek, galuskát.
10. A galuskához egy edényben keverd össze a tojást és a lisztet egy fél tk. sóval. Nem kell kikeverni, csak épphogy elkeveredjenek a hozzávalók. Vedd le a fedőt a gulyásról, önts hozzá még kb. negyed liter (2,5 dl) vizet, és egy kanál segítségével szaggasd bele a galuskákat fél-egy teáskanálnyi adagokban, miközben a leves enyhén gyöngyözően fő. A galuskát 2-3 percig főzd.

Trükkök, tippek, praktikák:


Arról nem is beszélve, hogy eleve az otthon főzött gulyást talán nem is nevezhetjük igazinak, hiszen az szabad tűzön, bográcsban készül.

Gulyásleves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sütőtökös-gerslis rizottó
Sütőtökös-gerslis rizottó

1. A felkockázott sütőtököt főzzük 10-15 perc alatt puhára, majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni. 2. A hagymát vágjuk fel apróra, majd az olajon állandó keverés mellett kissé piríts...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Rántotta, medvehagymás kolbásszal
Rántotta, medvehagymás kolbásszal

A hosszúkásra vágott hagymát megdinsztelem, az apróra vágott paprikát is. Megpárolom. A tojásokat felverem, ráöntöm, megsütöm. A kolbászkarikákat külön kisütöm. Így nem lesz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csőben sült kolbászos penne
Csőben sült kolbászos penne

A penne tésztát sós vízben kifőzzük, majd egy kissé kiolajozott hőálló tálba tesszük, ha lecsöpögött. A gombát megpucoljuk, szeletekre vágjuk, és pici olajon megdinszteljü...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Perui halas krumpli
Perui halas krumpli

25 dkg héjában főtt krumpli, amit krumplinyomón áttörünk, hozzáadunk egy kisebb citrom kifacsart levét, sót, és piros darált paprikát. Az eredeti recept szerint csípős chili paprik...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk