A gulyásleveshez
500 g sertés gulyáshús (javasolt: lapocka vagy comb)
500 g marha gulyáshús (javasolt: lábszár vagy nyak)
2 nagy hagyma (kb. 300 g)
3-4 darab répa (kb. 300-350 g)
2-3 darab fehérrépa (petrezselyemgyökér) (kb. 200-250 g)
1 kg krumpli
5 evőkanál olaj vagy zsír
5 teáskanál pirospaprika
1/4 tk. őrölt köménymag
2 db babérlevél
1/4 tk. babérlevél
2,5 tk. só
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
A galuskához
2 tojás
120-130 g liszt
Fél tk. só
1. A gulyásleveshez első lépésben készítsd elő a hozzávalókat: aprítsd fel a hagymát, vágd 2-3 cm-es darabokra a húst, karikázd fel a répát és fehérrépát fél-egy cm-es karikákra, pucold meg és vágd kockákra a krumplit, vágd 8 részbe a zöldpaprikát és kockázd fel a paradicsomot.
2. Egy nagy lábasban pirítsd üveges és arany közöttire a hagymát a zsiradékon, közepes tűzön. Ez kb. 7 perc.
3. Vedd le a tűzről, add hozzá a pirospaprikát és az őrölt köménymagot, keverd el.
4. Tedd vissza a tűzre, add hozzá a húst, keverd jól el. Pirítsd 6-7 percig, időnként megkeverve, amíg a hús el nem kezd levet ereszteni, és minden oldalán megbarnult.
5. Sózd és borsozd, add hozzá a babérlevelet, a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot, keverd el és főzd további 5 percig, néha megkeverve.
6. Öntsd fel fél liter vízzel, és fedő alatt alacsony tűzön főzd egy órán keresztül.
7. Add hozzá a répát és a fehérrépát, főzd tovább fedő alatt, lassú tűzön 20 percig.
8. Ekkorra a húsnak majdnem puhának kell lennie. Öntsd fel ismét kb. fél liter vízzel, add hozzá a krumplit. Forrald fel és főzd még 15 percig fedő alatt.
9. A gulyásleves tulajdonképpen elkészült. Érdemes megkóstolni, hogy a hús (főleg ha kétféléből készíted) megfőtt-e. Ilyenkor lehet hozzáadni csipetkét (recept a linkre kattintva), vagy amit én sokkal jobban szeretek, galuskát.
10. A galuskához egy edényben keverd össze a tojást és a lisztet egy fél tk. sóval. Nem kell kikeverni, csak épphogy elkeveredjenek a hozzávalók. Vedd le a fedőt a gulyásról, önts hozzá még kb. negyed liter (2,5 dl) vizet, és egy kanál segítségével szaggasd bele a galuskákat fél-egy teáskanálnyi adagokban, miközben a leves enyhén gyöngyözően fő. A galuskát 2-3 percig főzd.
Arról nem is beszélve, hogy eleve az otthon főzött gulyást talán nem is nevezhetjük igazinak, hiszen az szabad tűzön, bográcsban készül.
Eloszor a rizset kozepes kemenysegure megparolom az aprora vagott hagymaval Hulni teszem A daralt hust osszegyurom a soval,borssal, a kihult rizzsel Megtoltom a kaposzta levele...
Elkészítési idő: 4-5 ora Nehézség: KözepesA karfiolt megtisztítjuk, és rózsáira szedjük, majd 10 percig forró, só vízben előfőzzük, egy kevés citromlé kíséretében. Leszűrjük, és kivajazott jénai tál aljára rak...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA krumplit meghámozva és karikára vágva feltesszük sós vízben főni. A szalonnát/bacont kis kockákra vágjuk, és egy akkora lábosba, amibe majd a hús is belefér, elkezdjük sütni...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű