menu

Családireceptkönyv.hu

Hámántáska


Írta:

Elk. idő: 80 perc
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


A töltelékhez

lekvár, vagy máktöltelék
A tésztához

1,2 dl víz
1 csapott kiskanál só
10 dkg kristálycukor
80 dkg finomliszt
25 dkg Rama
A kenéshez

2 darab tojás
A tepsi kikenéséhez

2 dkg Rama

Elkészítés:


A lisztet a Ramával elmorzsoljuk, majd a többi tésztához, tésztához való hozzávalóval gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Letakarva hűtőszekrényben néhány órán át pihentetjük, de legjobb egy egész éjszakát. Ezután lisztezett gyúrólapon kisujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Gondolatban három részre osztjuk és egymásra hajtjuk, (ez az ún. szimpla hajtás). Hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük, majd 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk. Kb. 12 centi átmérőjű pohárral, vagy szaggatóval kiszúrjuk. Mindegyik közepébe lekvárt, vagy máktölteléket halmozunk. A töltelék körül felvert tojással kenjük meg a tésztát, majd gondolatban három részre osztva, a töltelék fölött összecsípjük. Ramával kikent tepsibe rakjuk, felvert tojással megkenjük és hűtőszekrényben egy éjszakán át pihentetjük. Ez azért fontos, hogy a táska jobban megtartsa a formáját, ugyanis ha túl friss a tészta, könnyen kinyílik. Másnap tojással újból lekenjük és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb hőfokon (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 20 percig sütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha a fele tésztát mákkal töltjük, akkor 8 deka cukrot, 0,4 deci vízben kevergetve felfőzünk, beleszórunk 10 deka darált mákot, és megvárjuk amíg kihűl. Aki szereti, áztatott mazsolát is keverhet bele.

A töltéshez kevéssé cukros lekvárt válasszunk (van kifejezetten sütésálló fajta is), mert a túl édes „szétveti” a tésztát.
gyermekkel is készíthető

Hámántáska

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Csacsi füle
Csacsi füle

Az élesztőt a tejben egy kanál cukorral felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval összedolgozzuk. 30 percet pihentetjük a tésztát, majd vékonyra kisodorjuk. (Én a legnagyobb p...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Püspökkenyér
Püspökkenyér

A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját is. A lisztet elkeverjük a finomságokkal, majd apránként a tojásos keverékhez adjuk. A fehérjéből habot verünk eg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Tejszínes-túrós, barackos süti
Tejszínes-túrós, barackos süti

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Tejes pite meggyel megszórva
Tejes pite meggyel megszórva

Egy tálban verjük fel a tojásokat és keverjük el bennük a cukrot és a sót. Öntsük hozzá a tej 1/3-át, keverjük el és adjuk hozzá a liszt 1/3-át is. Keverjük fakanállal simára a tés...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk