A töltelékhez
lekvár, vagy máktöltelék
A tésztához
1,2 dl víz
1 csapott kiskanál só
10 dkg kristálycukor
80 dkg finomliszt
25 dkg Rama
A kenéshez
2 darab tojás
A tepsi kikenéséhez
2 dkg Rama
A lisztet a Ramával elmorzsoljuk, majd a többi tésztához, tésztához való hozzávalóval gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Letakarva hűtőszekrényben néhány órán át pihentetjük, de legjobb egy egész éjszakát. Ezután lisztezett gyúrólapon kisujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Gondolatban három részre osztjuk és egymásra hajtjuk, (ez az ún. szimpla hajtás). Hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük, majd 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk. Kb. 12 centi átmérőjű pohárral, vagy szaggatóval kiszúrjuk. Mindegyik közepébe lekvárt, vagy máktölteléket halmozunk. A töltelék körül felvert tojással kenjük meg a tésztát, majd gondolatban három részre osztva, a töltelék fölött összecsípjük. Ramával kikent tepsibe rakjuk, felvert tojással megkenjük és hűtőszekrényben egy éjszakán át pihentetjük. Ez azért fontos, hogy a táska jobban megtartsa a formáját, ugyanis ha túl friss a tészta, könnyen kinyílik. Másnap tojással újból lekenjük és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb hőfokon (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 20 percig sütjük.
Ha a fele tésztát mákkal töltjük, akkor 8 deka cukrot, 0,4 deci vízben kevergetve felfőzünk, beleszórunk 10 deka darált mákot, és megvárjuk amíg kihűl. Aki szereti, áztatott mazsolát is keverhet bele.
A töltéshez kevéssé cukros lekvárt válasszunk (van kifejezetten sütésálló fajta is), mert a túl édes „szétveti” a tésztát.
gyermekkel is készíthető
Az eper felét felfőzzük kis cukorral ( az eper édességétől függ, kóstolni kell) és kb.1,5 dl vízzel.Ha nagyon besűrűsödne adunk hozzá még vizet.A tejszínt kemény habbá verjük, a ma...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit rétes keménységűre gyúrjuk. A tojások fehérjét habnak verve 1 evőkanál liszt. A tölteléket a két lap közé tesszük, 3 óráig pihentetjük, forró sütőben kisütjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krèmhez; 250 g mascarpone, 300g tejszinhab, 1kkanál vaniliakivonat, 400g karamel krèm amit egy 398ml süritettej konzervböl kèszitünk a lenti leiràs szerint. A mascarponèt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig kikavarjuk a porcukorral. A darált diót, a zsemlemorzsát, a 2 kk kakaót és a sütőport egy tálb...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű