Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Hámántáska


Írta:

Elk. idő: 80 perc
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


A töltelékhez

lekvár, vagy máktöltelék
A tésztához

1,2 dl víz
1 csapott kiskanál só
10 dkg kristálycukor
80 dkg finomliszt
25 dkg Rama
A kenéshez

2 darab tojás
A tepsi kikenéséhez

2 dkg Rama

Elkészítés:


A lisztet a Ramával elmorzsoljuk, majd a többi tésztához, tésztához való hozzávalóval gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Letakarva hűtőszekrényben néhány órán át pihentetjük, de legjobb egy egész éjszakát. Ezután lisztezett gyúrólapon kisujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Gondolatban három részre osztjuk és egymásra hajtjuk, (ez az ún. szimpla hajtás). Hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük, majd 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk. Kb. 12 centi átmérőjű pohárral, vagy szaggatóval kiszúrjuk. Mindegyik közepébe lekvárt, vagy máktölteléket halmozunk. A töltelék körül felvert tojással kenjük meg a tésztát, majd gondolatban három részre osztva, a töltelék fölött összecsípjük. Ramával kikent tepsibe rakjuk, felvert tojással megkenjük és hűtőszekrényben egy éjszakán át pihentetjük. Ez azért fontos, hogy a táska jobban megtartsa a formáját, ugyanis ha túl friss a tészta, könnyen kinyílik. Másnap tojással újból lekenjük és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb hőfokon (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 20 percig sütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha a fele tésztát mákkal töltjük, akkor 8 deka cukrot, 0,4 deci vízben kevergetve felfőzünk, beleszórunk 10 deka darált mákot, és megvárjuk amíg kihűl. Aki szereti, áztatott mazsolát is keverhet bele.

A töltéshez kevéssé cukros lekvárt válasszunk (van kifejezetten sütésálló fajta is), mert a túl édes „szétveti” a tésztát.
gyermekkel is készíthető

Hámántáska

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Epres tiramisu
Epres tiramisu

Az eper felét felfőzzük kis cukorral ( az eper édességétől függ, kóstolni kell) és kb.1,5 dl vízzel.Ha nagyon besűrűsödne adunk hozzá még vizet.A tejszínt kemény habbá verjük, a ma...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gertrúd
Túrós lepény
Túrós lepény

A tészta hozzávalóit rétes keménységűre gyúrjuk. A tojások fehérjét habnak verve 1 evőkanál liszt. A tölteléket a két lap közé tesszük, 3 óráig pihentetjük, forró sütőben kisütjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Lulu
Lulu

A krèmhez; 250 g mascarpone, 300g tejszinhab, 1kkanál vaniliakivonat, 400g karamel krèm amit egy 398ml süritettej konzervböl kèszitünk a lenti leiràs szerint. A mascarponèt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: jaci
Csokis-diós kocka
Csokis-diós kocka

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig kikavarjuk a porcukorral. A darált diót, a zsemlemorzsát, a 2 kk kakaót és a sütőport egy tálb...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk