Családireceptkönyv.hu

igazi Brassói aprópecsenye


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 4 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


70 dkg sertésszűz (vagy comb, lapocka)
1,5 kg burgonya
6 gerezd fokhagyma
150 g szalonna (kolozsvári)
2 fej vöröshagyma (kb. 250 g)
6 dkg zsír vagy olaj (1+1 evőkanál)
150 g zöldpaprika (2 db)
100 g paradicsom (1 db)
150 g fagyasztott zöldborsó
Só (kb. 1/4 tk.)
Őrölt bors (kb. 1/2 tk.)
Majoránna (kb. 1/4 tk.)
Pirospaprika (kb. 1/2 tk.)

Elkészítés:


1. Legelső lépésben készítsd elő a krumplit. Tisztítsd meg és vágd kockákra.
2. Tedd fel a krumplit főni hideg, sós vízben. Ha felforrt, 10 percig főzd és szűrd le, még sütni is fogjuk.
3. Készítsd elő a többi zöldséget is. A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel. A paprikát csumázd ki, vágd ketté, ütögesd ki a magját és szeleteld fel fél cm-es csíkokra. A paradicsomot tedd 1 percre forró vízbe, húzd le a héját és vágd ki a csumáját, majd vágd apróbb darabokra.
4. A húst is tisztítsd meg, és vágd kisebb kockákra.
5. Kockázd fel a szalonnát is.
6. Forrósíts fel egy serpenyőt, adj hozzá 1 ek. (kb. 3 dkg) zsírt vagy olajat.
7. A húst pirítsd körbe a serpenyőben 5 perc alatt nagy lángon.
8. Tedd félre a húst a levével együtt egy tányérba vagy edénybe.
9. Ugyanabba a serpenyőbe tedd bele a másik 1 ek. zsírt vagy olajat, és pirítsd rajta a szalonnát kb. 4 percig.
10. Add hozzá a hagymát, és pirítsd ezt is kb. 3 percig.
11. Add hozzá a fokhagymát, pirítsd még fél percig. Vigyázz, mert ez könnyen megég.
12. Add hozzá a zöldpaprikát, és pirítsd 3 percig.
13. Húzd le a lángról, adj hozzá fél teáskanál pirospaprikát, keverd el, és add hozzá a paradicsomot.
14. Vedd a lángot közepesre, és pirítsd 1 percig.
15. Add hozzá a húst, levével együtt. Ízesítsd sóval, borssal és majoránnával.
16. Mindig nagyon kicsi vízzel (alkalmanként fél dl) felöntve főzd puhára a húst. Közben mindig hagyd, hogy zsírjára süljön. Sertésszűz esetében mindössze 10 percig kell főznöd, comb vagy lapocka esetében még 30-40 percig.
17. Közben a leszűrt krumplit bő, forró olajban süsd ki. Ez 2 adagban ment nekem, adagonként 12 percig tartott, mire ilyen szép aranyszínű lett. Sütés közben rázogasd a krumplit, majd szedd ki egy tányérba és tedd félre.
18. Amikor a hús megpuhult, hagyd még egyszer teljesen zsírjára sülni, és még 3 percig nagy lángon pirítsd, időnként megkeverve.
19. Add hozzá a krumplit, forgasd össze, és süsd még 2 percig.
20. Legvégül add hozzá a gyorsfagyasztott zöldborsót, és ezzel is összeforgatva süsd 2 percig.

Trükkök, tippek, praktikák:


Az ízesítés természetesen ízlés kérdése, így semmi gond nincs azzal, ha valaki nem pontosan így csinálja, így szereti a brassóit.

De talán egy olyan hiba van, amivel gyakran találkozni – főleg vendéglátóhelyeken -, és ami nagyon el tudja rontani a brassói élvezeti értékét.

Ez pedig az, ha zsírban-olajban tocsog. Egyszerűen erre nincs mentség!

Hogy ezt elkerüld, egyrészt jól csöpögtesd le az olajból kivett sült krumplit. Másrészt ne tegyél bele nagyon zsíros részeket a húsból. Harmadrészt pedig bánj mértékkel a zsiradékkal az elején. Ha mégis zsírosnak találnád, akkor mielőtt a krumplit beletennéd, öntsd le a zsírjának egy részét.

igazi Brassói aprópecsenye

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Perui halas krumpli
Perui halas krumpli

25 dkg héjában főtt krumpli, amit krumplinyomón áttörünk, hozzáadunk egy kisebb citrom kifacsart levét, sót, és piros darált paprikát. Az eredeti recept szerint csípős chili paprik...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Cukkini felfujt
Cukkini felfujt

Elkészítés: Kevés zsíron a tojáson és a cukkinin kívül mindent megpirítunk, majd a tojásokat felverjük. Az egészet összedolgozzuk, majd egy szilikonformát kizsírozunk, és beleö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Rakott zöldbab
Rakott zöldbab

A megtisztított babot 2-3 centis darabokra vágjuk, és enyhén sós vízben a babérlevéllel együtt megfőzzük, majd leszűrjük, és hűlni hagyjuk. A rizst az előírásnak megfelelően megfő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pupusas - El Salvador nemzeti eledele
Pupusas - El Salvador nemzeti eledele

1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, vagy a kenyérsütő géppel összedolgoztatjuk. A tésztát félretesszük pihenni. 2. Míg pihen a tészta, addig lereszeljük a sajtot, olajon megfo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk