70 dkg sertésszűz (vagy comb, lapocka)
1,5 kg burgonya
6 gerezd fokhagyma
150 g szalonna (kolozsvári)
2 fej vöröshagyma (kb. 250 g)
6 dkg zsír vagy olaj (1+1 evőkanál)
150 g zöldpaprika (2 db)
100 g paradicsom (1 db)
150 g fagyasztott zöldborsó
Só (kb. 1/4 tk.)
Őrölt bors (kb. 1/2 tk.)
Majoránna (kb. 1/4 tk.)
Pirospaprika (kb. 1/2 tk.)
1. Legelső lépésben készítsd elő a krumplit. Tisztítsd meg és vágd kockákra.
2. Tedd fel a krumplit főni hideg, sós vízben. Ha felforrt, 10 percig főzd és szűrd le, még sütni is fogjuk.
3. Készítsd elő a többi zöldséget is. A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel. A paprikát csumázd ki, vágd ketté, ütögesd ki a magját és szeleteld fel fél cm-es csíkokra. A paradicsomot tedd 1 percre forró vízbe, húzd le a héját és vágd ki a csumáját, majd vágd apróbb darabokra.
4. A húst is tisztítsd meg, és vágd kisebb kockákra.
5. Kockázd fel a szalonnát is.
6. Forrósíts fel egy serpenyőt, adj hozzá 1 ek. (kb. 3 dkg) zsírt vagy olajat.
7. A húst pirítsd körbe a serpenyőben 5 perc alatt nagy lángon.
8. Tedd félre a húst a levével együtt egy tányérba vagy edénybe.
9. Ugyanabba a serpenyőbe tedd bele a másik 1 ek. zsírt vagy olajat, és pirítsd rajta a szalonnát kb. 4 percig.
10. Add hozzá a hagymát, és pirítsd ezt is kb. 3 percig.
11. Add hozzá a fokhagymát, pirítsd még fél percig. Vigyázz, mert ez könnyen megég.
12. Add hozzá a zöldpaprikát, és pirítsd 3 percig.
13. Húzd le a lángról, adj hozzá fél teáskanál pirospaprikát, keverd el, és add hozzá a paradicsomot.
14. Vedd a lángot közepesre, és pirítsd 1 percig.
15. Add hozzá a húst, levével együtt. Ízesítsd sóval, borssal és majoránnával.
16. Mindig nagyon kicsi vízzel (alkalmanként fél dl) felöntve főzd puhára a húst. Közben mindig hagyd, hogy zsírjára süljön. Sertésszűz esetében mindössze 10 percig kell főznöd, comb vagy lapocka esetében még 30-40 percig.
17. Közben a leszűrt krumplit bő, forró olajban süsd ki. Ez 2 adagban ment nekem, adagonként 12 percig tartott, mire ilyen szép aranyszínű lett. Sütés közben rázogasd a krumplit, majd szedd ki egy tányérba és tedd félre.
18. Amikor a hús megpuhult, hagyd még egyszer teljesen zsírjára sülni, és még 3 percig nagy lángon pirítsd, időnként megkeverve.
19. Add hozzá a krumplit, forgasd össze, és süsd még 2 percig.
20. Legvégül add hozzá a gyorsfagyasztott zöldborsót, és ezzel is összeforgatva süsd 2 percig.
Az ízesítés természetesen ízlés kérdése, így semmi gond nincs azzal, ha valaki nem pontosan így csinálja, így szereti a brassóit.
De talán egy olyan hiba van, amivel gyakran találkozni – főleg vendéglátóhelyeken -, és ami nagyon el tudja rontani a brassói élvezeti értékét.
Ez pedig az, ha zsírban-olajban tocsog. Egyszerűen erre nincs mentség!
Hogy ezt elkerüld, egyrészt jól csöpögtesd le az olajból kivett sült krumplit. Másrészt ne tegyél bele nagyon zsíros részeket a húsból. Harmadrészt pedig bánj mértékkel a zsiradékkal az elején. Ha mégis zsírosnak találnád, akkor mielőtt a krumplit beletennéd, öntsd le a zsírjának egy részét.
1. Melegítsük elő a sütőt (205°C). 1. Tegyél kenyérszeleteket egy sütőlapra. 1. Kis tálban olvasztott vajat és darált fokhagymát keverj össze 1. A kenyérszeletek mindkét oldal...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit hámozd meg, és vágd kockákra. Tedd fel főni. Ha megfőtt, törd össze és morzsold el benne a lisztet. Sózd meg (kb. 2 ek). 2,5 dl langyos vízbe olvassz fel egy tk cukrot...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA májakat hosszában vágjuk ketté és tegyük egy lábosba, melynek az alját megkentünk libazsírral. Ezután borítsuk be a félkarikára vágott vöröshagymával, a karikára vágott paradicso...
Elkészítési idő: gyors Nehézség: NehézA sertéshúst ledaráljuk, rányomjuk a fokhagymát. A vöröshagymát felaprítjuk, kevés olajon megfonnyasztjuk, majd a húshoz adjuk. A rizst félig megfőzzük, és azt is a húshoz adjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű