170+170 (összesen 340 g) szobahőmérsékletű vaj, + kb. 2 dkg a tepsihez
450 g cukor
200 g barna cukor
375+100g (összesen 475 g) liszt
170 g dió (vagy más csonthéjas, pl. mandula, pekán dió)
3 dl tej
3 tojás fehérje
2 ek. őrölt fahéj
4 tk. sütőpor
1 tk. só
Melegítsd be a sütőt 180 fokra.
Egy nagyobb tálban verd fel a tojásfehérjéket, és tedd be a hűtőbe.
Egy másik tálba szitálj bele 375 g lisztet, a sütőport és a sót.
Egy harmadik tálban keverj össze habosra 170g vajat és a 450 g kristálycukrot.
Felváltva öntsd a vajas-cukros keverékhez a lisztes keveréket és a 3 dl tejet, közben keverve. Ha kész, tedd be a hűtőbe.
Egy nagy késsel vágd durva darabokra a diót.Egy negyedik tálba szórd bele a fölső réteg hozzávalóit: 170 g diót, 170 g vajat, 100 g lisztet, 200 g barna cukrot és 2 ek fahéjat. Egy villával törd addig, amíg gyurmaszerű, barna állagot nem kapsz. Tedd félre.
Vajazz ki jó vastagon egy 25×35 cm-es tepsit.
A tojásfehérjét forgasd bele óvatosan a tészta alapba (amihez a tejet és a lisztet keverted).
Ezt az egészet öntsd bele a tepsibe, és egyengesd el.
Kézzel morzsázd rá a diós-fahéjas keveréket. Nem kell, hogy szép legyen – ez a süti “csak” finom lesz.
Tedd be a sütőbe (nem kell légkeverés), és kb. 50 perc alatt süsd meg. Ne süsd túl, akkor van kész, ha a beleszúrt villára már nem ragad rá a tészta.
A tészta megemelkedik, és a felső réteg – dió, barna cukor, fahéj – szépen elmerül a puha sütiben.
Vedd ki a sütőből, pihentesd 10 percig, és felvágva tálald.
A coffee cake-nek nincs egyetlen receptje, ahány ház annyi szokás. Talán két állandó összetevője van, ami minden receptben megtalálható, a fahéj és valamilyen csonthéjas, pl. dió.
Dió helyett bármilyen csonthéjas gyümölcsöt választhatsz, ezzel újabb ízeket varázsolva. Lehet mandula, mogyoró, pekán dió. pl.
A felsorolás sorrendjében mindent összekeverünk. Az almát nagy lyukú reszelőn reszeljük le, és úgy keverjük bele. A tésztát kivajazott, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) formáb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKemeny habba verjuk a tojasfeherjet egy edenybe,majd egy masikba a tojassargajat,cukorral,sutoporral es soval.A lisztet keverjuk bele a tojassargas talba,majd ezutan a habot keverj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral kikavarjuk, majd a diót is hozzáadjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, a tojássárgájához adjuk. A masszát papírral bélelt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzavalokat ossze gyurjuk,egy eszakat hutobe pihentetjuk. Masnap kinyujtjuk teglalap formara.Teszunk egy vekony csik lekvart ,hosszan a kinyujtott formara es rahajtjuk a teszta...
Elkészítési idő: 1 ora Nehézség: Könnyű