4 db első köröm – egészben
1 kisebb füstölt csülök
4 fej vöröshagyma
2 fej fokhagyma
1 marék szemes bors
1 cső zöld erős paprika
2-3 marék só (a csülök sósságától függően)
A szemes bors kivételével mindent egy időben a fazékba rakunk, felöntjük hideg vízzel és nagy lángon főzni kezdjük. A forrás kezdetétől csökkentjük a lángot és elkezdjük leszedni róla a habot, mindaddig, amíg meg nem szűnik a habosodás. Ekkor tesszük bele a borsot és lassú tűzön főzzük még annyi ideig, amennyi hátra van a 10 órából. Az elfövő vizet folyamatosan utána töltjük, mindig hideg vízzel pótoljuk. A felöntés után hártya keletkezik a tetején, ez zsír, amit folyamatosan leszedünk egy kanállal. Az utolsó órában már nem szabad felönteni vízzel.
Ha kész elzárjuk a lángot és kb. 20 percig pihentetjük. Utána szűrőlapáttal tálra szedjük a húst és nagy méretű fémszűrőn átszűrjük a lét. A húst teljesen kicsontozzuk (két villa segítségével), tányérokba rendezzük és felöntjük a tiszta kocsonya lével. Hideg helyre (ha lehet ne hűtőbe!) rakjuk és fogyasztásig itt tároljuk.
Az egyforma, közepes méretű krumplikat folyó víz alatt jól átmossuk, letöröljük és a sütőben puhára sütjük. Amikor már érezzük a sült krumpli illatát és kezd a héja ráncosodni, konyharuhával kibélelt tálba szedjük, ráhajtjuk a konyharuhát és a meleg gőzben 20-25 percig pihentetjük, utána a héját leszedjük.
A kocsonya elkészítési ideje 10 óra, de ezt a rendszer nem fogadta el. Nyilván, senki nem feltételezte, hogy ennyi ideig is készülhet egy étel. A hideg kocsonya és a meleg krumpli pompás ízélményt nyújt. Próbáljátok ki.
1. A leveshez a szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy lábasban a zsírt rádobva kisütjük. A töpörtyűt szűrőlapáttal kiemeljük belőle, a fele zsírt egy serpenyőbe öntjük. A hagymáka...
Elkészítési idő: 75 perc Nehézség: KözepesA spenótot forró sós vízbe dobjuk 5 percre. Leveles tésztát kihajtogatjuk, megszórjuk egy pici cheddar sajttal , rá a spenót , pici sóval, borssal szórjuk , rámorzsoljuk a feta saj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gombóchoz a tojást, sót, reszelt vöröshagymát, borsot, rizst, paprikát összedolgozzuk és fél órát hagyjuk állni. Ezután vízes kézzel gombócokat formázunk belőle. Egy lábasba öntü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vöröshagymát apróra vágjuk olajon dinszteljük le adjuk hozzá a kockára vágott paprikát, paradicsomot főzzük együtt, ízesítjük, majd felöntöm kevés vízzel és hozzáadom a felkariká...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz