menu

Családireceptkönyv.hu

Paradicsom saláta


Írta:

Elk. idő: 20 perc
Adag: 4 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


60 dkg érett paradicsom (3 db nagyobb vagy 5-6 db kisebb)
1 fej lilahagyma (esetleg vöröshagyma)
5 ek. jobb minőségű, 5%-os ecet (pl. almaecet, fehérborecet)
2 ek. cukor
1 tk. só
2,5 dl víz
Őrölt bors ízlés szerint
1 nagyobb csipet szárított petrezselyem (elhagyható)

Elkészítés:


A paradicsomsalátához először készítsd el az öntetet. Ehhez keverd össze az ecetet, a cukrot, sót és borsot egy pohárban vagy kisebb edényben a vízzel. Én szárított petrezselymet is szoktam bele tenni, ettől picit színesebb lesz, és az ízének is jót tesz.
2. Szeleteld fel a paradicsomokat és tedd őket a tálaló tálba. A paradicsomsaláta Magyarországon hagyományosan karikákra vágott paradicsommal készül, de lehetsz kreatív!
3. Vágd fel fél cm-es kockákra a lilahagymát. Szórd a paradicsomra.
4. Öntsd az öntetet a hagymás paradicsomra. Két villával keverd át lazán.
5. Hagyd az ízeket összeérni néhány percig, utána azonnal tálald. A paradicsomok ebben a salátában már néhány óra alatt is megszottyadnak.

Trükkök, tippek, praktikák:



Először is talán a legfontosabb, hogy érett, ízletes paradicsomot használj. Tudom, ez nem kapható mindig, de ég és föld lesz a különbség a téli szupermarket paradicsomból és a nyári, ízletes paradicsomból készített paradicsomsaláta között.
A másik legfontosabb kérdés az ecet. Habár “ételecet”-ből is elkészíthető (10%-os ecet esetén a fele menyiséget használd!), de kár az ecet alatt ezt az iparilag előállított, szerintem csak takarításra jó készítményt érteni. Annyiféle finom ecet kapható ma már szinte minden üzletben, próbálj ki többfélét! Én mézes almaecettel szoktam készíteni, ennek megvan a maga külön pikantériája, mindenki nagyon szereti. De almaecet, fehérborecet, vagy másféle ecet is kiváló hozzá.
Mint a friss zöldségekből készített saláták esetében általában, a paradicsomsalátának is jót tesz, ha nem hűtőhidegek a hozzávalók. Ha hűtőben tárolod, vedd ki a paradicsomot a saláta készítése előtt legalább egy fél órával.
Az is egy tévedés, hogy itt az ízeknek a hűtőben kellene összeérniük. A paradicsom negyedóra alatt magába szívja az ecetes öntete minden ízét, és tökéletes lesz szobahőmérsékleten. A menzákon, ebédlőkben azért tartják hűtőben a paradicsomsalátát, mert úgy tovább eláll. De ez nem jelenti azt, hogy ez a tökéletes vagy igényes megoldás. Ha előre akarsz dolgozni, akkor készítsd el az öntetet, és tartsd azt a hűtőben. Bármikor felvághatsz annyi paradicsomot és hagymát, amennyire szükség van.
Végül ami a hagymát illeti, én javaslom, hogy lilahagymát használj. Vöröshagymával is jó, de a lilahagymának van egy extra édessége, ami a salátákhoz sokkal jobban illik. Ráadásul nem is olyan erős, így nyersen könnyebben fogyasztható.

Paradicsom saláta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Saláták / Hidegtálak,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar káposztasaláta
káposztasaláta

A káposztát lereszeljük, majd a sóval összekeverjük és állni hagyjuk. Később kicsavarjuk a levet, amit engedett és a hozzávalókkal összeállítjuk a salátát. Kóstolgatással tudjuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Majonézes franciasaláta tojással
Majonézes franciasaláta tojással

A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Az apró kockákra vágott sárgarépát, krumplit és a zöldborsót külön-külön kevés sós vízben...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Káposztás almás saláta
Káposztás almás saláta

A fehér káposztát legyaluljuk, a répát lereszeljük, az almát héjastól gerezdekre vágjuk. Fűszerezzük, és jól összedolgozzuk. A legobb, ha tálalás előtt egy kicsit állni hagyjuk, ho...

Elkészítési idő: 15 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zöldalmás-diós saláta kéksajttal
Zöldalmás-diós saláta kéksajttal

A tálat a tépett jégsalátával kibéleljük. A 3 almát cikkekre vágva rászórjuk. A diót és a feldarabolt márványsajtot szintén. Kevés olívaolajjal és citromlével meglocsoljuk.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk