Családireceptkönyv.hu

Paradicsom saláta


Írta:

Elk. idő: 20 perc
Adag: 4 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


60 dkg érett paradicsom (3 db nagyobb vagy 5-6 db kisebb)
1 fej lilahagyma (esetleg vöröshagyma)
5 ek. jobb minőségű, 5%-os ecet (pl. almaecet, fehérborecet)
2 ek. cukor
1 tk. só
2,5 dl víz
Őrölt bors ízlés szerint
1 nagyobb csipet szárított petrezselyem (elhagyható)

Elkészítés:


A paradicsomsalátához először készítsd el az öntetet. Ehhez keverd össze az ecetet, a cukrot, sót és borsot egy pohárban vagy kisebb edényben a vízzel. Én szárított petrezselymet is szoktam bele tenni, ettől picit színesebb lesz, és az ízének is jót tesz.
2. Szeleteld fel a paradicsomokat és tedd őket a tálaló tálba. A paradicsomsaláta Magyarországon hagyományosan karikákra vágott paradicsommal készül, de lehetsz kreatív!
3. Vágd fel fél cm-es kockákra a lilahagymát. Szórd a paradicsomra.
4. Öntsd az öntetet a hagymás paradicsomra. Két villával keverd át lazán.
5. Hagyd az ízeket összeérni néhány percig, utána azonnal tálald. A paradicsomok ebben a salátában már néhány óra alatt is megszottyadnak.

Trükkök, tippek, praktikák:



Először is talán a legfontosabb, hogy érett, ízletes paradicsomot használj. Tudom, ez nem kapható mindig, de ég és föld lesz a különbség a téli szupermarket paradicsomból és a nyári, ízletes paradicsomból készített paradicsomsaláta között.
A másik legfontosabb kérdés az ecet. Habár “ételecet”-ből is elkészíthető (10%-os ecet esetén a fele menyiséget használd!), de kár az ecet alatt ezt az iparilag előállított, szerintem csak takarításra jó készítményt érteni. Annyiféle finom ecet kapható ma már szinte minden üzletben, próbálj ki többfélét! Én mézes almaecettel szoktam készíteni, ennek megvan a maga külön pikantériája, mindenki nagyon szereti. De almaecet, fehérborecet, vagy másféle ecet is kiváló hozzá.
Mint a friss zöldségekből készített saláták esetében általában, a paradicsomsalátának is jót tesz, ha nem hűtőhidegek a hozzávalók. Ha hűtőben tárolod, vedd ki a paradicsomot a saláta készítése előtt legalább egy fél órával.
Az is egy tévedés, hogy itt az ízeknek a hűtőben kellene összeérniük. A paradicsom negyedóra alatt magába szívja az ecetes öntete minden ízét, és tökéletes lesz szobahőmérsékleten. A menzákon, ebédlőkben azért tartják hűtőben a paradicsomsalátát, mert úgy tovább eláll. De ez nem jelenti azt, hogy ez a tökéletes vagy igényes megoldás. Ha előre akarsz dolgozni, akkor készítsd el az öntetet, és tartsd azt a hűtőben. Bármikor felvághatsz annyi paradicsomot és hagymát, amennyire szükség van.
Végül ami a hagymát illeti, én javaslom, hogy lilahagymát használj. Vöröshagymával is jó, de a lilahagymának van egy extra édessége, ami a salátákhoz sokkal jobban illik. Ráadásul nem is olyan erős, így nyersen könnyebben fogyasztható.

Paradicsom saláta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Saláták / Hidegtálak,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Joghurtos salátaöntet
Joghurtos salátaöntet

Elkészítési idő: 2 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Erika
Cékla és alma saláta
Cékla és alma saláta

A céklát hámozzuk meg, az almát azonban nem feltétlenül kell, azonban mindkét összetevőt reszeljük le. Adjuk hozzá a mézet, a citromlével locsoljuk meg, hagyjuk 10 percig, hogy ös...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Vitaminsaláta
Vitaminsaláta

Párold meg a brokkolit, és hagyd hűlni. A fejes salátát tépkedd össze, és tedd egy nagy tálba. Add hozzá a felkockázott paradicsomot, a retket, az apróra vágott petrezselymet, végü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk