1 kg sertéshús - legjobb a lapocka, esetleg comb
2 nagyobb hagyma
5 evőkanál zsiradék
4 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál só
Őrölt bors (kb. 1/4 tk.)
1 nagyobb paradicsom
1 db zöldpaprika
1. Először készítsd elő a hozzávalókat. Tisztítsd meg és vágd ízlés szerinti méretű kockákra a húst, a sertéspörköltbe általában 1,5-2 cm-es húskockákat teszünk. Vágd apróra a hagymát. Kockázd fel a paradicsomot és a paprikát.
2. Egy nagyobb lábasban hevíts fel 5 evőkanál zsiradékot, és fonnyaszd meg benne pirítani a hagymát közepes-magas lángon, amíg aranysárga nem lesz, ez kb. 6-7 perc.
3. Amikor a hagyma aranyszínű, húzd le a tűzről, add hozzá a pirospaprikát és keverd el.
4. Tedd vissza a lángra, add hozzá a húst és keverd jól el. Folytasd a hús pirításával közepes-magas lángon, időnként megkeverve kb. 6-7 percig, amíg minden oldalán átpirul. Ilyenkor még ne adj hozzá plusz folyadékot!
5. Add hozzá a kockákra vágott paradicsomot, paprikát, sózd és ízesítsd borssal. Keverd át és főzd tovább közepes lángon 5 percig. Időnként keverd meg.
6. Öntsd fel egy kevés vízzel, éppen hogy ellepje. Ez ne legyen több egy dl-nél. Vedd le a lángot takarékra, és főzd tovább félig lefedve.
7. A sertéspörkölt a hústól függően kb. 75-90 perc alatt fő puhára. Mindvégig alacsony lángon, félig lefedve főzd. Nagyjából 15 percenként keverd meg, és nézd meg, hogy elfőtte-e a levét. Ha igen, akkor öntsd föl egy nagyon kevés vízzel, ez tényleg legfeljebb egy fél deci legyen egyszerre, és összesen sem kell több, mint 2,5 decit aláönteni.
8. A legvégén pirítsd le teljesen zsírjára a sertéspörköltet, önts alá 1 dl vizet, és forrald fel. Így lesz tökéletes, sűrű és szószos a végeredmény.
Nálunk a csalódban a paprikát csak a befejezés előtt 20 perccel tesszük bele, így még jobban lehet érezni a paprika karakteres ízét.
A felszeletelt húsból hirtelen sültet készítünk. A kisütött hús zsírjában megfuttatjuk az apróra összevágott hagymát, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és a pirospaprikát,...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA csülköket megmosom ,megkaparom rendesen, felengedem kb. 10 l hidegvizzel majd nagyon lassa rotyogtatom, ép hogy bugyogjon! Ez legalább 5 órás főzés! beleteszem a belevalókat ami...
Elkészítési idő: kb.5-6 óra Nehézség: Közepes1. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. 2. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, zsírjára pirítjuk, megfuttatjuk rajta a hagymát, hozzáadjuk a káposztát, ha kell sózzuk, belete...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. A húsokat szeleteljük, kiklopfoljuk, rétegesen a páccal egy jénaiba rakjuk, (lefedjük) és egy éjszakát a hűtőben pihentetjük. 2. Másnap egy kizsírozott, vagy olajozott jénaiba...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes