menu

Családireceptkönyv.hu

Tökéletes marhapörkölt recept


Írta:

Elk. idő: 270 perc
Adag: 5 6 főre
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


6 evőkanál sertészsír
4 közepes fej vöröshagyma
1600 g marhalábszár
6 evőkanál fűszerpaprika
2 csapott teáskanál só
feketebors (őrölt)
2 teáskanál római kömény - egész
víz
2 db paprika - TV
2 db paradicsom (nagyobb)
4 gerezd fokhagyma

Elkészítés:


Az alapanyagokat készítsük elő. A vöröshagymát aprítsuk fel, a húst pedig nagyjából 2x2 cm-es kockákra vágjuk fel.
A lábasban, bográcsban, wokban, vagy amiben főzünk olvasszuk meg a zsírt, dobjuk rá a hagymát és pirítsuk szép üvegesre.
Ha üveges a hagyma, dobjuk rá a húst és forgassuk a hagymás zsíron, míg mindenütt szépen kifehéredik. Ekkor sózzuk meg és a pirospaprikát is szórjuk rá. Ezekkel is alaposan forgassuk át pár percen át.
Most öntsünk rá 1-2 dl vizet és az összes fűszert. Most semmi más dolgunk nincs, mint kb. 3-4 óra alatt lassú tűzön puhára főzzük a húst. Tehát a 3-4 óra alatt fedő nélkül főzzük és 10-15 percenként ellenőrizzük, hogy van-e rajta víz. Ha kezd elfőni róla, mindig ráöntünk 1-2 dl-t. Ha vösörboros pörköltet szeretnénk készíteni, a feltöltéskor néha vörösbort használjunk. A lényeg hogy ne égjen le, tudjon kis lében főni végig.
Mikor a húst kóstolásra nagyjából jónak érezzük - kb. 30-50 perccel az elkészülés előtt -, rádobjuk a felaprított paprikát és paradicsomot. Rányomjuk a fokhagymát. Tovább főzzük míg a zöldségek is puhára főnek benne. Ilyenkor már nagyon kell figyelni, le ne égjen a pörkölt. Gyakran öntsünk rá vizet és kevergessük néha.
Már tálalhatjuk is.

Trükkök, tippek, praktikák:


Eheted nokedlivel, knédlivel, vagy simán csak friss házi kenyérrel.

Tökéletes marhapörkölt recept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Marha húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Szabina
Klasszikus pacalpörkölt
Klasszikus pacalpörkölt

Először jól átmossuk az előfőzött pacalt több vízben. Mivel előfőzött - ma már többnyire ilyet kapni -, nem kell abálni. Kb. 3cm x 0,5 cm-es csíkokra vágjuk fel végül az előfőzött...

Elkészítési idő: 200 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Borsos tokány
Borsos tokány

1. Személyenként fél vöröshagymát apróra vágunk, zsírban megpároljuk és hozzátesszük a metéltre vágott húst. 2. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, meghintjük kevés apróra vágott pe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Hagymás marhaoldalas
Hagymás marhaoldalas

Ez egy hosszan-lassan készülő receptem, amit nagyon ritkán főzök, általában vendégeknek. Nem flancos, drága húsból, hanem oldalasból készül, ha valaki szereti, elkészítheti pofából...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar "Konfirmált"(konfitált) pofa
"Konfirmált"(konfitált) pofa

A marhapofát éjszaka pácoljuk /lehet nappal is/ majd annyi zsírban ami bőven ellepi - 10-12 órán keresztül 80-90 fokos sütőben konfirmáljuk.

Elkészítési idő: 12 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk