Családireceptkönyv.hu

Töltött káposzta recept


Írta:

Elk. idő: 3 óra
Adag: 4 -6 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Fél kg darált sertéshús
125 g rizs
1+2 evőkanál zsír (esetleg olaj)
1 + egy fél fej hagyma
1/4 teáskanál bors
3/4 tk. só
1 tojás
1 fej savanyított vagy friss káposzta (lásd a receptnél)
1 kg savanyú-káposzta (apró-káposzta)
25 dkg jó minőségű füstölt hús, pl. kolozsvári szalonna, tarja
15 dkg füstölt paprikás kolbász, lángolt kolbász
2 db babérlevél
3 szem szegfűbors

Elkészítés:


1. Legelőször főzd meg félig a rizst. Ehhez kb. másfélszeres mennyiségű vízben tedd fel lassú tűzön, fedő alatt főni, amíg minden leve el nem fő, kb. 8-10 percig. 50 dkg húshoz 12,5 dkg rizst számolj, és kb. 225 ml vizet.
2. Vágj apróra egy fél fej vöröshagymát, és 2 evőkanál zsírban (esetleg olajban) párold enyhén aranyszínűre, ez kb. 5 perc.
3. Most jön a káposztalevelek előkészítése. Ha savanyított káposztaleveleket használsz, érdemes lehet víz alatt átöblíteni őket, hogy kevésbé erős legyen az ízük. Ha friss káposztát használsz, akkor forrázd le a leveleket, hogy könnyebben kezelhetők legyenek.
4. Vágd ki a káposztalevelek vastag erét, hogy könnyen összetekerhetők legyenek majd a töltelékkel.
5. Vágd 2-3 részre a füstölt húst és a kolbászt.
6. A következő lépés a töltelék elkészítése. Ehhez egy tálban keverd össze a darált húst, a rizst, a párolt hagymát, a tojást, sót és borsot.
7. A káposztalevelek megtöltéséhez vegyél az egyik tenyeredbe egy káposztalevelet úgy, hogy az öblös része feléd nézzen.
8. Hajtsd rá a húsra és a káposztára a levél egyik felét.
9. Tekerd fel a káposztát a töltelék körül, amennyire lehet szorosan.
10. Az egyik kezedben fogva a káposztát, a kimaradt másik végét egyszerűen nyomkodd be a másik kezed mutatóujjával.
11. Az elkészült káposztákat - amit amúgy ebben a formájukban is töltelékeknek neveznek - tedd egy tálra vagy tányérra.
12. Ha maradt levél, akkor vágd apróra és add majd a lábashoz, amelyben a töltött káposztát fogod főzni.
13. Ha az összes tölteléket elkészítetted, jöhet a töltött káposzta összeállítása főzése
14. Ehhez egy jó nagy lábasban, 2 evőkanál zsírban párolj üvegesre egy fej apróra vágott hagymát, 3-4 perc alatt.
15. Vedd le a tűzről, adj hozzá 2 teáskanál pirospaprikát, és keverd el.
16. A paprikás hagymára terítsd rá az aprókáposzta felét.
17. Fűszerezd ízlés szerint, én 8-10 szem egész fekete borsot, 2 db babérlevelet és 3 szem szegfűborsot tettem bele.
18. Erre tedd sorjában a töltelékeket.
19. A töltelékek tetejére halmozd a füstölt húst és kolbászt. Ezekből igazából sosem elég, ha szereted akkor akár a receptben megadott mennyiség dupláját is használhatod.
20. Végül a maradék aprókáposzta jön, terítsd szét a lábas tetején.
21. Engedd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és tedd fel főni fedő alatt, eleinte közepes lángon.
22. Amikor már felforrt, akkor vedd le a lángot, és takarékon főzd a töltött káposztát 2 óráig.

Töltött káposzta recept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Ganca
Ganca

A krumplit megfőzzük, mikor kész beletörjük a vízbe, amibe főztük és hozzákeverjük a lisztet. Amikor összeáll kiszaggatjuk és forró zsíron megpirítjuk. Tetszés szerint pirított hag...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Jucus
Tarhonyás hús
Tarhonyás hús

A húst megmossuk, kisebb kockákra vágjuk és a vöröshagymát is. Egy megfelelő méretű edénybe betesszük az olajat és a vöröshagymát, megdinszteljük. Ha jó a hagyma, betesszük a hús...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
Egészben sült bárányborda
Egészben sült bárányborda

A sütőt 180 °C-osra előmelegítjük. A bárányt sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőt szárazon felforrósítunk, beleöntjük az olajat, majd a bárányt mindkét oldalán, oldalanként 2-2 percig...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Szilvás gombóc
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar ZSUZSANNA Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Szilvás gombóc

A krumplit főzd meg héjában, majd pucold meg, és még melegen törd meg. Dolgozd hozzá a zsírt, a tojást és a sót, majd több részletben add hozzá a lisztet. Annyit keverj hozzá, amen...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk