menu

Családireceptkönyv.hu

Túrógombóc recept


Írta:

Elk. idő: 70 perc
Adag: 5 főre
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A túrógombóc elkészítéséhez

50 dkg túró
2 tojás
6 közepesen púpozott ek. gríz (kb. 80 g)
1 csipet só
4 cs. vaníliás cukor

A vajas morzsához

300 g zsemlemorzsa
125 g vaj vagy olaj
A cukros tejfölhöz
300 g tejföl
75 g porcukor

Elkészítés:


Első lépésben törd át a túrót egy nagyobb lyukú szűrőn, egyszerűen egy spatula segítségével.

Erre azért van szükség, hogy a nagyobb darabokban lévő túró minél apróbb legyen, így egy könnyed túrógombóc tésztát, és ne egy csomós vacakot kapjunk.
Egy tálban keverd össze a túrót, a tojást, a grízt, sót, vaníliás cukrot. Ne dolgozd ki nagyon, csak éppen hogy összekeveredjenek a hozzávalók.

Egy tipp a legfinomabb túrógombóchoz: használj eredeti vaníliát tartalmazó vaníliás cukrot. Igen, ettől drágább lesz a túrógombóc, viszont sokkal finomabb, mintha hagyományos vaníliás cukorral készíted!
Hagyd pihenni a túrógombóc “tésztáját” legalább 1-2 órán át a hűtőben.

Ilyenkor a gríz megszívja magát a tojás és a túró nedvességtartalmával, megdagad, és ettől lesz többek között a túrógombóc olyan, amilyennek szeretjük. Akár egy fél napon keresztül is pihentetheted.
A túrógombóc főzéséhez egy nagyobb lábasban forralj fel vizet, enyhén sózd.
Egy forró vízbe mártott evőkanál segítségével vegyél fél-1 evőkanálnyi adagokat a masszából, és nedves kézzel formázz golyókat. Tedd a vízbe főni a gombócot, és egyszer keverd meg.

A túrógombóc mérete részben ízlés kérdése. Én pingpong labdánál kicsit kisebb gombócokat formázok, így a szokásosnál kisebbek lesznek a gombócok. Általában ennél nagyobb, pingponglabda vagy még kicsit annál is nagyobb gombócokat szoktak adagolni. Azzal számolj, hogy a túrógombóc főzés közben majdnem duplájára megdagad.

A túrógombóc készítése, főzése során ne pakold nagyon tele a lábast. Hagyj helyet a gombócoknak, inkább több adagban főzd.
A túrógombócot viszonylag sokáig kell főzni. Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére, még 5 percig főzd őket.
Közben készítsd el a vajas morzsát és a cukros tejfölt. Ez utóbbihoz egy lábasban forrósítsd föl a tejfölt, és add hozzá a porcukrot. Keverd jól el, főzd 1-2 percig, és vedd le a tűzről.

A pirított zsemlemorzsa és a cukros tejföl természetesen mind opcionális. Bármelyik elhagyható, ha nem szereted, vagy nem így szoktad enni a túrógombócot. Számomra azonban ebben a formában – morzsába forgatva és cukros tejföllel meglocsolva – az igazi.A pirított zsemlemorzsához egy lábasba tedd bele a vajat vagy olajat. Add hozzá a zsemlemorzsát, és nagy lángon, folyamatosan kevergesd addig, amíg el nem kezd egy pici színt kapni. Ekkor vedd le a lángot, és szintén folyamatosan kevergetve pirítsd addig, amíg a kívánt színt nem kapod. Ez tűzhelytől és ízléstől függően 3-10 perc. Vedd le a tűzről, és néhányszor még keverd meg, mert maga a lábas is nagyon forró ilyenkor, és még tovább pirul a morzsa.

A pirított zsemlemorzsát hagyományosan inkább olajjal készítik. Ha azonban igazi ínyenc túrógombócot szeretnél készíteni és fogyasztani, akkor próbáld ki vajjal!
Amikor a gombócok megfőttek, egy szűrőkanállal szedd ki őket a morzsába. Forgasd át, a lábast körbe-körbe mozgatva, hogy mindenhol befedje.
A túrógombócot a cukros tejföllel meglocsolva, egy kis extra pirított morzsával, porcukorral megszórva tálald!

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha marad, akkor természetesen hűtőben 1-2 napig eltartható, és akár mikróban melegíthető, csak nem lesz olyan finom, olyan könnyed, mint frissen.

Ha tudod, hogy nem fog elfogyni az összes túrógombóc, amit készítesz, akkor ne főzd ki mindet. A massza hűtőben szintén 1-2 napig eláll (nem sokkal tovább, mert a túró és a tojás is kényes). Ebben a formában viszont később is frissen főzheted ki a gombócokat, és ugyanolyan finom lesz, mint elsőre!

Túrógombóc recept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Ropogós kókuszcsók diétás
Ropogós kókuszcsók diétás

A sütőt melegítsd 180 fokra. Amíg melegszik a tojásfehérjéket verd kemény habbá, ha egy csipet sót teszel hozzá, biztosan sikerül. A kókuszlisztet és a kókuszreszeléket kever...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: brigz
Beigli
Beigli

Élesztőt tejben felfuttatni kis cukorral. Addig a vajat a cukorral felverem, hozzákeverem a tojássárgáját, majd mehet bele a liszt, és végül a felfutott élesztő, a só. Minden legye...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar KIJEVI KRÉMES
KIJEVI KRÉMES

A tésztához a lisztet, a sütőport, a tojások sárgáját, a cukrot és a margarint összekeverjük, majd tejföllel jól nyújtható tésztát gyúrunk. 3 részre osztjuk. A tojások fehérjét...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Felhő szelet / eredeti
Felhő szelet / eredeti

2,5 dl vizet felforralunk, hozzáolvasztjuk a sertészsírt, csipetnyi sóval ízesítjük, és elkeverjük benne a lisztet. Alaposan kidolgozzuk, és félretesszük. Amikor már teljesen kihűl...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk