25 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt, 2 evőkanál olvasztott zsír (állítólag a kacsa a legjobb, én sima disznózsírt szoktam, mert az van itthon), 1 db tojás, 2 csipet só, 1 teáskanál ecet (10%-os), 250 ml langyos víz.
A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a zsírt,
és jól elmorzsoljuk a liszttel.
A vízben elkeverjük a sót és ecetet, majd apránként adagolva a liszthez adagoljuk,
jól összegyúrjuk,
kidolgozzuk egészen addig, míg hólyagos, szép fényes, ruganyos tésztát kapunk, és már nem ragad a kezünkhöz sem. (10-15 perc)
Kétfelé osszuk.
Egy sütőpapírt megkenünk olajjal.
A tésztát is beolajozzuk
és ráhajtjuk a sütőpapírt,
ebben csomagolva legalább 30 percig pihentetjük a tésztát.
Bármilyen töltelék lehet.
Ki mit szeret.
1. Az összes hozzávalót egy nagyobb keverőtálban alaposan összedolgoztam. Lágy tésztát kaptam, de nem kell több lisztet adni hozzá, akkor sem, ha ragad! Néhány (6-8) órán keresztü...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesKevés langyos tejben az élesztőt egy csipet cukor társaságában felfuttatjuk. A többi tejet az olajjal és a tojással együtt a robotgép táljába tesszük. Hozzáöntjük a felfutott éle...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA száraz és a folyékony hozzávalókat külön edényben összekeverjük, majd összedolgozzuk. 5 perc pihentetés után nedves kézzel kenyeret formázunk és sütőpapírral bélelt tepsibe te...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűAkinek van kenyérsütőgépe, egész egyszerűen mérjen minden hozzávalót az üstbe, majd a húsz perces dagasztóprogrammal készítse el a tésztát. A vége felé érdemes ellenőrizni, ha raga...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű