35 dkg finomliszt,
10 dkg rétesliszt,
10 dkg porcukor,
1 púpos teáskanál szódabikarbóna,
2 teáskanál kakaó,
1/2 kávéskanál fahéj,
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
csipetnyi őrölt gyömbér (elhagyható),
pár csepp citrom- vagy narancslé (elhagyható),
1 tojás +
1 sárgája,
1 evőkanál tejföl,
15 dkg akácméz,
8 dkg vaj vagy zsír (margarin nem jó).
A sütőt 180 fokra begyújtjuk, egy-két sütőlemezre vagy tepsire sütőpapírt vágunk. A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket alaposan elkeverjük.
A vajat meglágyítjuk, és elmorzsoljuk a liszttel. A mézet kicsit felmelegítjük (kb. 50°C), hozzákeverjük a lisztes keverékhez. Ebbe jön a tojás, + a sárgája, a tejföl – ezeket fakanállal alaposan elkeverjük-dagasztjuk. Hagyjuk hűlni 5-10 percig, majd lisztes kézzel főtt tojássárgája nagyságú golyókat formázunk, és a sütőlemezre tesszük szellősen, mert kb. duplájukra dagadnak, és 8-10 perc alatt megsütjük. Forrón bekenjük a mázzal a tetejüket. Hagyjuk kihűlni. Zárt fémdobozban, hűvös helyen tároljuk.
Máz a fenti adaghoz: 1/2 tojásfehérjét 3 adagban villával elkeverünk 120 g porcukorral. Nem szabad habosítani, csak oszlassuk el.
Piskóta A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a kristálycukor felével habverővel habosra keverjük (kb 10 perc), majd félretesszük. A tojásfehérjét a kristálycukor másik részével...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tejet megmelegítjük és beletesszük a vajat, hogy felolvadjon benne. 2. Az egész tojásokat a cukorral jól felverjük, sűrűnek kell lenni. 3. Ekkor tesszük bele a vaníliá...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA pudingpor kivételével a hozzávalókat összegyúrjuk, majd kétfelé vesszük és mindkettőbe belegyúrunk egy-egy csomag pudingport. Kis gombócokat formázunk belőlük, kb 20 grammosak l...
Elkészítési idő: 1-1,5óra Nehézség: KönnyűEgy keverőtálba tegyük bele a puha vajat, majd adjuk hozzá a porcukrot, a csipet sót, a vaníliás cukrot, és robotgéppel keverjük habosra. Ezután adjuk hozzá a lisztes-keményítős...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű