Családireceptkönyv.hu

Beigli (kicsit szögletes)


Írta:

Elk. idő: 3 óra
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


3-4 rúdhoz
75 dkg liszt,
3 dkg élesztő,
8 dkg porcukor,
3 dl tej,
20 dkg vaj,
10 dkg zsír,
2 tojás,
csipet só

Diótöltelék:
15 dkg darált dió,
10 dkg porcukor,
1 vaníliás cukor,
1 e.k. méz,
2-3 e.k. baracklekvár,
reszelt citromhéj,
ízlés szerint mazsola,
kevés tej

Máktöltelék:
15 dkg darált mák,
10 dkg porcukor,
1 vaníliás cukor,
1 e.k. méz,
2-3 e.k. baracklekvár,
reszelt citromhéj,
reszelt alma (ez is ízlés szerint, de csak annyi, hogy ne legyen túl híg a töltelék),
kevés tej

Túrótöltelék:
15 dkg túró, cukor,
2 tojás sárgája,
1 vaníliás cukor,
2 dkg búzadara,
reszelt citromhéj,
mazsola

Elkészítés:


A 4. rudat megtölthetjük cukrozott kakaóval, gesztenyével, Nutellával stb.

Az élesztőt a fele langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a zsírral, a vajjal és a cukorral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, az élesztőt, a maradék tejet és közepesen kemény tésztává gyúrjuk. Letakarva hűtőbe tesszük legalább 1/2 órára. Közben elkészítjük a töltelékeket.

A túrótölteléket jobb, ha már előzőleg összekeverjük, hogy a dara megduzzadjon.
A diós, mákos tölteléknél a tejet óvatosan adagoljuk, nehogy túl híg legyen. Kicsit főzzük össze a hozzávalókat.

A tésztát vágjuk 3-4 felé. Lisztezett deszkán nyújtsuk mindegyiket 2-3 mm vékony téglalappá. Kenjük rá a tölteléket úgy, hogy a szélén 2 cm-t üresen hagyunk. A rövidebb oldalon a tésztát a töltelékre hajtjuk, majd a hosszabb oldala mentén szorosan feltekerjük. Zsírozott tepsire rakjuk a rudakat és egy vastagabb tűvel több helyen beleszúrunk, hogy a sülés közben keletkezett gőz eltávozhasson, különben a bejgli megrepedhet.
A rudak tetejét először tojássárgájával megkenjük és hideg helyre téve megvárjuk, míg megszárad. Ezután tojásfehérjével kenjük meg és újra hidegre téve megvárjuk, hogy ez is megszáradjon. Ettől lesz szép márványos a teteje.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Anita
KUGLÓF
KUGLÓF

A tojasokat habosra kavarni a cukorral es a vaniliaval Hozzakavarni az olajat Utana felvaltva hozzatenni a tejet es a sutoporral elkevert lisztet A kuglof format kiolajozni es...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Habkarika
Habkarika

4 db tojàsfehérjéből készítettem a habkönnyű karikákat ! Ahogy készítem ! 1 db tojasfehérjéhez 7 - 8 dk kristálycukor , 2 evőkanál víz , 1 teáskanál citrom kifacsart leve . Elké...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Lekvárral töltött kakaós süti
Lekvárral töltött kakaós süti

A tésztához először a lisztben elmorzsoljuk a zsírt. Majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk. 3 cipót formázunk. Lisztezett felületen a cipókat egyesével kinyújtjuk, és...

Elkészítési idő: 35
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Tünde
Két emelet boldogság
Két emelet boldogság

Legelőször az őszibarackbefőttet lecsepegtetjük. A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Ha szükséges, kevés tejet használjunk az összegyúráshoz. A tésztát három részre osztjuk, és egyen...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk