• 60 dkg krumpli
• liszt amennyit felvesz (kb. 20-30 dkg)
• 1 „nagy” doboz tejföl
• 40 dkg juhtúró (bryndza)
• 2 evőkanál zsír
• 40 dkg húsos szalonna
• só
1. Reszeld le a nyers krumplit.
2. Adj hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz. Ez a krumplitól függ, általában 60 dkg krumplihoz 20-30 dkg liszttel számolj. Olyan állagú tésztát kell kapnod, mintha hagyományos galuskát (nokedlit) készítenél.
3. Adj a masszához sót ízlés szerint és keverd el.
4. Szórj egy kevés lisztet a tetejére, hogy ne barnuljon meg a krumpli, amíg a víz felforr. Közben tegyél fel egy nagy lábasba vizet forrni, ebben fogod kifőzni a sztrapacskát.
5. A szalonnát vágd össze apró csíkokra, és süsd ki jó ropogósra. Ha kész, vedd ki a zsírjából és tedd félre.
6. Ha a főzővíz forr, sózd meg. Szaggasd bele a sztrapacskákat, mintha nokedlit szaggatnál. Bármilyen, hagyományos nokedliszaggató tökéletesen megfelel erre a célra.
7. Ha feljött a tetejére a galuska, akkor kész. Egy konyhai szűrővel szed ki, és forgasd bele a sült szalonna zsírjába.
8. A juhtúrós sztrapacskát a sült szalonnacsíkokkal, melegen tálald.
Burgonya reszelőt használj, különben nem fogod tudni könnyen kiszaggatni a sztrapacskát a végén.
A spenótot alaposan megmossuk. Egy óriási lábosban, akkorában, amekkorában majd elfér az összes levél, kevés olajon megfonnyasztjuk az aprított hagymát, és rádobjuk a spenótot. Fed...
Elkészítési idő: 30+30 perc Nehézség: KönnyűMelegítsd elő a sütőt 180 fokra és tegyél sütőpapírt egy tepsire. Szedj rózsáira egy fél fej karfiolt, mosd meg, és tedd egy késes aprítóba. Addig morzsold, míg rizsszerű állaga ne...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSütésre alkalmas tálat megszórjuk a sajt és az apróra vágott sonka felével, meglocsoljuk a tejföllel és teszünk rá vajdarabkákat. Ráütjük a tojásokat, kicsit megsózzuk, majd ismét...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gombát tisztítás után apróra vágom. Megdinsztelem a hagymával, a fokhagymával és beleteszem a fűszereket. Ha egy kicsit kihűlt, összekeverem a darált hússal és a tojással. Közben...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű