Hozzávalók:
első körben:
1 bögre finomliszt
1,5 bögre víz
1 teáskanál só
1 teáskanál szárított élesztő
második körben:
annyi liszt, amennyivel gyúrható tésztát tudunk készíteni
Az első körös alapanyagokat keverjük össze, takarjuk le, majd tegyük félre langyos helyre legalább 12 órára. Az sem baj, ha hosszabb ideig nem nézünk felé, én esténként szoktam bekeverni, majd másnap munkából hazaérve keverek hozzá annyi, most már teljes kiőrlésű búzalisztet, amennyivel úgy tudom kézzel gyúrni, hogy már nem ragad tészta a kezemre. Nem kell hosszasan dagasztani, viszont fontos, hogy ezt a műveletet kézzel csináljuk, mert így érezhetjük, hogy mikor elég a liszt, és mikor formázható már a kenyér. Ha kész, letakarom egy konyharuhával, és hagyom még egy órát pihenni.
Amikor a megformázott kenyér már 35-40 perce pihen, beteszem a még hideg sütőbe a formát, amiben a kenyeret sütni szeretném. Fontos hogy legyen fedele is, és ez is kerüljön be a sütőbe melegedni. Én már évek óta egy öntött vas lábost használok kenyérsütésre, de előtte jénai tálban sütöttem, úgy is működött. Szóval tegyük be az edényt a sütőbe, kapcsoljuk be 220 C-ra, és hagyjuk ott, amíg maga az edény is átforrósodik. Ekkor vegyük ki, egy ecset segítségével kenjük meg az alját és az oldalát olajjal, majd tegyük bele a megformázott kenyerünket. Fedjük le, és mehet is vissza gyorsan a sütőbe. Az első 20-25 percben lefedve süssük, majd további harminc percig fedő nélkül. Ekkor már ki is vehetjük a formából, hogy a sütő rácsára helyezve süssük tovább, amíg teljesen el nem készül. Ha már kong a kenyér, amikor az alját megkopogtatjuk, akkor biztosan átsült.
Az összes hozzávalót kb. 15-20 perc alatt összedagasztjuk. Eleinte elég ragacsos a tészta, de idővel egyre kezelhetőbb lesz. Ha 10 perc után sem válik el tökéletesen az edény...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMamó elvesztettem a recepteket!!! :(
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. A hozzávalókat összekeverjük. Egy galuskaszerű tésztát fogunk kapni. 2. Két evőkanál segítségével forró olajba szaggatjuk. 3. A tészta magától fog megfordulni az olajban. Ez a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűGyúrd össze a hozzávalókat és egy tálban a szokásos módon keleszd meg. (Ha van kenyérsütő géped, abban a legegyszerűbb megdagasztani, keleszteni.) Ezután formázz hengert a tészt...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű