40 dkg búza finomliszt
20 dkg margarin
2 csapott kiskanál só
7 + 1/2 evőkanál tejföl
2 dkg friss élesztő
3 evőkanál tej
5 dkg kemény sajt reszelve
A 3 evőkanál tejet egy csipetnyi cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt.
A margarint szétdörzsöljük a liszttel. Hozzáadjuk a sót, a tejfölt és az élesztős tejet.
Jól összedolgozzuk, puha, lágy tésztát kapunk.
Egy tálat kilisztezünk, beletesszük a cipó formára dagasztott tésztát, lisztet szórunk rá és letakarjuk konyharuhával.
Egy órán át kelesztjük langyos helyen.
Ha magas pogácsát akarunk, akkor a már megkelt tésztát még egyszer összegyúrjuk.
Kinyújtjuk, a tészta vastagsága legalább 1,5 cm legyen. Késsel berácsozzuk, kis korongokat szúrunk belőle lisztbe mártott f ormával. A korongokat megsodorjuk, hogy magasabbak legyenek.
A pogácsa tetejét megkenjük tejföllel, reszelt sajtot szórunk rá.
Előmelegített, előbb 150 fokos, majd 125 fokos sütőben rózsaszínre sütjük. Akkor jó, ha a pogácsák alja nem nyers. Túlsütni sem szabad, mert akkor száraz lesz.
Langyosan már fogyasztható. Ha kihűlt, fedeles dobozba tesszük, másnap is puha marad.
1 felvert tojás szezámmag Egy nagy tálba beletesszük a lisztet. Az 1 dl langyos tejbe teszünk egy-két csipet cukrot. A liszt közepébe egy kis mélyedést – “fészket” –...
Elkészítési idő:A tojást összekeverjük a vízzel, a citromlével és a töpörtyűkrémmel. Hozzáadjuk a lisztkeveréket. Egynemű tésztává keverjük. 15 percre hűtőszekrénybe tesszük. Átgyúrjuk, majd két s...
Elkészítési idő:Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, és a liszttel, a tejföllel és a sóval nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, és kb. fél órát langyos helyen kelesztjük...
Elkészítési idő: