4 zsenge karalábé (800g)
2 tyúkhúsleveskocka
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1+2 ek. olaj
150 g zöldborsó
1 tojás
1 k. k. pirospaprika
1 csipet szárított kakukkfű
1 nagy csokor petrezselyem
só, bors
400 g vegyes darált hús
1 dl száraz fehérbor
200 g tejföl
3 púpozott e. k. rétes-/rizsliszt
A karalábékat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és 1,2 liter, a leveskockákkal ízesített vízben, fedő alatt 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldborsót, és az egészet puhára főzzük (további 10 perc).
A meghámozott hagymát és foghagymát felaprózzuk, üvegesre fonnyasztjuk 1 e. k. olajban. A tojással, a pirospaprikával, a kakukkfűvel és a finomra vágott petrezselyem felével együtt a darált húshoz adjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Jól összedolgozzuk, vizes kézzel (vagy fagylaltadagolóval) apró gombósokat formálunk belőle.
Felforrósítjuk a maradék 2 e. k. olajat, beletesszük a húsgombócokat, kissé ellapítjuk, és élénk tűzön mindkét oldalukat 2-2 percig sütjük. Aláöntjük a bort, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön kb. 5 percig pároljuk.
Simára keverjük a tejfölben a rétes-/ rizslisztet, 1-2 merőkanál főzőlével hígítjuk, a karalábéhoz adjuk (azaz behabarjuk), és 2-3 percig forraljuk-sűrítjük. Utánasózzuk, frissen őrölt borssal és a maradék petrezselyemmel ízesítjük. A húsgombócok és a pecsenyelé kíséretében tálaljuk.
A zsíron pirítsuk le a finomra vágott vöröshagymát, majd futtassuk meg a fokhagymát is. Adjuk hozzá a kockázott kelkáposztát a kockákra vágott burgonyát, majd forgassuk át. Szórjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz olajban megdinsztelem a hagymát paprikát ezután beleteszem a borsót feltöltöm kevés vízzel ízesítem beleteszem a petrezselyemzöldet vagy zöld kaprot és puhára főzöm ,ha kevés...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldbabot megtisztítjuk, végeit eltávolítjuk és 2-3 cm-es darabokra vágjuk, megmossuk. Kb. 1-1,5 l vízben feltesszük főni. Ízesítjük sóval, babérlevéllel, és beletesszük a zúzott...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA káposztát külső leveleitől megfosztjuk, laskára vágjuk. A hagymát felkockázzuk. A káposztát a hagymával együtt egy kevés vízben feltesszük főni, hozzáöntjük a paradicsomlét, só...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes