Hozzávalók a töltelékhez:
0,5 kg darált dió/mák
30 dkg cukor
2 ek. méz
1 db citrom reszelt héja
2 dl forró tej
ízlés szerint mazsola
Hozzávalók a tésztához:
1 kg finomliszt
50 dkg margarin
10 dkg cukor
3 db tojás sárgája
30 g élesztő
kevés hideg tej
csipet só
kis doboz tejföl
Nincs szükség kelesztésre és 12 perc alatt megvan, szinte elronthatatlan. A karácsonyi őrületben kincset ér egy ilyen recept, hiszen oly kevés az időnk, és oly sok a tennivaló.
A töltelék összeállításával kezdjük. A hozzávalók keverjük össze jó alaposan, majd öntsük nyakon a forró, de nem forralt tejjel. Tegyük félre, hogy kihűljön egy kicsit. Ennyi töltelék 2-2 rúd bejglihez lesz elegendő. Amíg a massza pihen, készítsük elő a tésztáját is. A lisztet, a margarint, a cukrot, a tojássárgákat, a tejfölt keverjük össze egy nagy tálban, adjunk hozzá egy csipetnyi sót is. Az élesztőt külön tálban, kevés tejjel keverjük el. Fontos, hogy a tej hideg legyen.
Ha megvagyunk, adjuk ezt is a tésztához. Jól dolgozzuk össze, majd osszuk négy részre. Téglalappá nyújtsuk őket, majd középre tegyük a tölteléket. A téglalap szélén maradjon hely, majd óvatosan tekerjük fel. Kenjük le a tetejét tojássárgájával, majd tojásfehérjével, villával szurkáljuk meg a tetejét. Előre melegített, 150 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy megfelelő-e, de ha a teteje már szép barna, akkor kivehetjük.
További recepteket a Bouvet blogon találhatsz!
A kókuszos tésztához a tojásfehérjéket elkezdjük robotgéppel habbá verni és fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, hogy fényes, kemény habot kapjunk. A sütőport, lisztet, kókuszkeve...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg margarint, és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníl...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a liszttel. Belegyúrjuk a többi alapanyagot, utána fél órát hűvös helyen pihentetjük a tésztát. Ezután lisztezett deszkán 2-3 milliméte...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tészta alapanyagait összedolgozzuk, két egyforma cipót készítünk és hűtőbe tesszük 1-2 órára. 1. A továbbiakban sütőpapíron kinyújtjuk külön-külön a tésztát két lapban. Kic...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű