4 kg bármilyen, jó minőségű, megtisztított, megmosott hibátlan gyümölcs,
1 kg cukor (legalkalmasabb a kristálycukor),
1 evőkanál szalicil,
1 liter víz.
Kell még az elkészítéshez egy teljesen hibátlan zománcozott edény és tiszta befőttesüveg. A befőttesüveget forró mosószeres vízben jól átmosom, alaposan kiöblítem, de nem törlöm ki, hanem tiszta ruhára borogatva, hagyom lecsurogni. A vizet, a cukrot és a szalicilt felforralom, és a forrásban levő lébe apránként belerakom a gyümölcsöt. A gyümölcstől a forrás megáll, tehát mielőtt újabb gyümölcsöt teszünk bele, meg kell várni, míg a víz újból forr egy-két percre. Ezután szűrőkanállal üvegekbe szedem. Végül a levet az üvegekbe szedett gyümölcsre öntöm, és gőzölés nélkül lekötöm. Többször kibontható, nem romlik el.
1. Burgonyát és a hagymát lereszeljük nagy lyukú reszelőn, hogy szálkásak legyenek 2. Először a burgonyához hozzáadjuk a tojásokat, majd a hagymát, lisztet, utána a fokhagymát és...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tojássárgáját kikeverjük a keményítővel és porcukorral, majd folyamatosan keverve hozzáadjuk a tejet. Gőz fölött tovabb sűrítjük folyamatos keveréssel. A vajat és a vaníliás cukr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFuttasd fel az élesztőt a meleg vízben a cukorral. Szitáld át a lisztet és öntsd bele az élesztőt. Gyúrd össze, formázz belőle cipót és meleg helyen hagyd kelni fél óráig. Ezut...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű