40 dkg liszt
20 dkg zsír (4 púpos evőkanállal)
2 dkg élesztő
2 kanál porcukor
1 kis doboz tejföl
csipet só
Töltelék:
szilvalekvár
+ a tetejére porcukor
1. Az élesztőt elkeverem 1 evőkanál tejfölben. A lisztben a cukrot és a sót elkeverem, beleteszem a zsírt, az élesztővel elkevert tejfölt és + még annyi tejfölt, hogy egy jól nyújtható tésztát kapjak. (a tejfölt apránként teszem hozzá, mert valószínű nem kell majd egy egész dobozzal - lényeg, hogy egy könnyen nyújtható, de ne ragacsos tésztát kapjak)
2. Nem szoktam keleszteni, azonnal kinyújtom kb. 4 mm vastagságúra (picit meglisztezem a felületet és úgy nyújtom a tésztát).
3. Egy közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom, teszek bele fél teáskanál lekvárt és két oldalról "összecsípem" a tésztát. Érdemes erősen "összecsípni", azaz összenyomni, hogy sütés közben ne nyíljon szét a tészta.
4. 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütöm (de a sütési idő sütő függő, nálam 15 perc alatt megsülnek:).
5. Tálaláskor porcukorral meghintem! (bár ez most nálam lemaradt,
A tészta alapanyagait lazán összekeverjük és bélelt tepsiben megsütjük. Ez a tészta tortának is jó. A krém alapanyagait összekeverjük és felkenjük a tésztára. 6 dl szénsavas üdítői...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűEgy mély tálba bele öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, az olvasztott margarint, a cukrot, a sót, a citrom levét és a lereszelt citrom héját, majd összekeverjük. Egyenként...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA 6 tojásból a szokásos módon piskótát sütünk, kihűtjük, majd vízszintesen kettévágjuk és elkészítjük a krémet. Tejbegrízt főzünk a tejből és a búzadarából. A vajat a porcukorral...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krémet elkészíthetjük a fentiek helyett 1,5 csomag vaníliás pudingporból is, azt 6 dl tejben megfőzve, és ha kihűlt, akkor a fenti mennyiségű margarinos porcukorral kikeverve. A...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű