1 kg liszt
40 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 dkg élesztő
csipet só
250 ml tej
2 db tojássárgája
Töltelék
60 dkg mák vagy dió
20 dkg cukor
2 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
3,5 dl tej (kb.)
1 tojás sárgája a kenéshez
1 tojás fehérje (nem kell felverni habbá)
A lisztben elmorzsoljuk a margarint. A tojást, tejet, élesztőt alaposan elkeverjük, a liszthez öntjük, és a cukrot, sót is beletesszük. Jól összedolgozzuk. Hűtőben pihentetjük legalább fél órát.
Addig elkészítjük a tölteléket. A tejet felforraljuk, egy másik lábasban elkeverjük a többi hozzávalót, ha a tej felforrt, ráöntjük a mákra vagy dióra, és a lábast visszatesszük a tűzre, és kevergetve összefőzzük (hamar lekap vigyázz). Olyannak kell lennie mint a nedves homok, amiből a parton a várat építjük.
A tésztát elővesszük, 3 dkg-os gombócokra mérjük. A gombócokat átgyúrjuk, majd hengereket formázunk belőle, és újra mehet a hűtőbe egy fél órára. Ha letelt az idő, ovális kb. 12-13 cm magas és 5-6 cm széles oválisokat nyújtunk, a kihűlt mákot kb. 2 dkg beletöltjük, feltekerjük, ácskapocs alakúra formázzuk, tepsire tesszük úgy, hogy az alján legyen az illesztés, megkenjük a sárgájával, ha a sárgája megszáradt, akkor a fehérjével, majd kb. 200 fokon pirosra sütjük.
Minden hozzávalót belezúdítunk egy tálba, összegyúrjuk. Kis golyókat formálunk, sütőpapíros tepsibe rakjuk és szétlapítjuk. 180 fokos sütőbe toljuk és kb 20 perc alatt megsütjük....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cérnametéltet enyhén sós vízben kifőzzük, lehűtjük. A túrót áttörjük, a tojásokat kettéválasztjuk. A túrót kikeverjük 10 dkg cukorral, a vaníliás cukorral, a tojások sárgájával é...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A tojást a zsírral, a mézzel, a tejjel és a cukorral egy jénai tálban, vízgőzön, állandóan kevergetve 10 percig melegítjük. Hozzáöntjük a sütőporral elkevert liszthez,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a kefirt.. Ezután a sütőporral elkevert lisztet, majd alaposan összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük,tetejét meg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű