kb. 20 darab kekszhez
13 dkg vaj
7 dkg porcukor
1 vaníliarúd kikapart belseje (ennek híján 2 csomag vanília cukor)
25 dkg finomliszt
csipet só
1 tojássárgája
1. A vajat a porcukorral kihabosítjuk, belekeverjük a vaníliarúd kikapart magjait (vagy a 2 csomag vanília cukrot), hozzáadjuk a csipet sóval összekevert lisztet, a tojássárgáját és összegyúrjuk a tésztát. Cipót formálunk belőle és folpackkal becsomagolva betesszük a hűtőbe 30 percre.
2. Lisztezett felületen kb. fél cm vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk. A keksznyomdát a lisztbe mártjuk, leütögetjük róla a lisztet, hogy ne maradjon benne a formás részbe és a tésztán egymás mellé sorba nyomkodjuk a mintát/mintákat. (Minden formázás előtt érdemes lisztbe mártani, mert akkor egész biztos, hogy nem ragad a tészta a mintába!)
3. A kekszeket derelyevágóval vagy késsel négyzet alakúra vágjuk és egy tortalapát vagy széles kés segítségével sütőpapíros tepsire helyezzük.
4. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük. Amikor kivesszük a sütőből, még egy picit puha lesz, de amikor kihűl, megszilárdul. (Világos maradjon a tészta, amikor a szélei enyhén pirulnak, vegyük ki a sütőből!)
Tipp: Én az omlós kekszeket szeretem, de ha Ti jobban szeretitek a ropogós jellegű kekszeket, akkor ajánlom, hogy a finomliszt egy kis részét helyettesítsétek kukoricaliszttel. Tehát használjatok 20 dkg finomlisztet és 5 dkg kukoricalisztet - így a keksz ropogós lesz.
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk (keksz, margarin, cukor, rum, kókuszreszelék, kakaópor), míg a cukor elolvad benne. A gesztenyemasszát áttörjük, és a margarinnal, cukorral, ru...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűEnnél a tésztánál is külön verjük fel a fehérjét kemény habbá. Azért kell a cukor egy részét a fehérjéhez adni ebben az esetben is, mert segít keményebb habbá verni a fehérjét, val...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy 39 x 26 cm-es nagy tepsit előkészítünk és a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba. Jöhet hozzá a porcukor, a sütőpor és a só is. Keverjük alapos...
Elkészítési idő: 1 ÓRA 10 PERC Nehézség: KözepesA lisztet a sütőporral elvegyítjük, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tejet, a tojást és az olvasztott margarint és csomómentesre keverjük. Sűrű tésztát kapunk. Merőkanál segítségével...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű