Hozzávalók 4 rúd bejglihez:
52 dkg liszt
1 dl tej
2 tojássárgája
10 gramm élesztő
5 dkg cukor
2 csipet só
16 dkg vaj
10 dkg zsír (sertészsír)
2 cs vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
Diós töltelék hozzávalói:
21 dkg darált dió
120 ml víz
12,5 dkg kristálycukor
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
2 cs vaníliás cukor
1 mk fahéj
1 marék mazsola
3 dkg darált babapiskóta (v. édes keksz)
rumaroma
2 ek savanykás lekvár
Mákos töltelék hozzávalói:
21 dkg darált mák
120 ml víz
12,5 dkg porcukor
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
2 cs vaníliás cukor
1 mk fahéj
1 marék mazsola
3 dkg darált babapiskóta (v. édes keksz)
rumaroma
2 ek savanykás lekvár
A lisztet, a margarint és a zsírt legalább egy fél órára a fagyasztóba tenni, hogy jól lehűljenek.(ez nagyon fontos!!!!)
A lehűtött lisztet a porcukorral beleszitálni egy tálba. Ezután hozzáadni a sót, a reszelt citrom, és narancs héjat és összekeverni. Ezután belecsipkedni a hideg vajat és zsírt, majd a kézzel alaposan összemorzsolni.
Egy kicsi tálba beletenni a tojássárgákat, kicsit elkeverni, majd hozzáadni a hideg tejet, a vaníliás cukrot, és belemorzsolni az élesztőt. Ezután simára keverni.
A morzsalékos liszt közepébe mélyedést csinálni, majd beleönteni az élesztős-tejes keveréket, és gyors mozdulatokkal összegyúrni. Ezután 4 egyforma részre osztani a tésztát, és gombócokat formálni belőlük.(én mérlegen lemértem, hogy pontosan egyformák legyenek a tésztagombócok)
Végül egy tálcára helyezni a tésztagombócokat, és legalább 30 percre a hűtőbe tenni pihentetni.(én több mint egy óráig a hűtőbe pihentettem)
A darált diót és a darált babapiskótát (v. édes kekszet) egy tálba összekeverni.
A vizet egy edénybe önteni, majd hozzáadni a kristálycukrot, a reszelt narancs és citrom héját, a vaníliás cukrot és a mazsolát. Ezután felforralni, majd szép lassan pár percig főzni.
Ezután a forró szirupot ráönteni a diós-morzsás keverékre és jó alaposan összekeverni. Ízlés szerint rumaromával ízesíteni, de ez el is hagyható. Végül teljesen kihűteni, majd két egyenlő részre elosztani a kihűlt tölteléket.
A diós töltelékhez hasonlóan kell elkészíteni a mákos tölteléket is. (rumaroma el is hagyható!!!) Végül teljesen kihűteni, majd két egyenlő részre elosztani a kihűlt tölteléket.
Egy tésztagombócot kivenni a hűtőből, majd 20 x 25 cm-es téglalappá kinyújtani.(én sütőpapíron nyújtottam ki, így nem kellett alálisztezni, és nem is ragadt le a tészta)
Ezután elosztani rajta egy adag tölteléket, úgy hogy a tészta minden oldalán 1 cm tésztacsík szabadon maradjon.
Végül a tésztacsík három oldalát ráhajtani a töltelékre, majd jó szorosan feltekerni.
A feltekert bejglit kicsit megformázni, a két szélét a tenyerünkkel kicsit benyomkodni. (érdemes a Laptopkonyha videón megnézni a formázást!!!)
Két tésztagombóc megtöltésével így jártam el, így lett egy diós, és egy mákos bejglim. A másik két bejgli megtöltése annyiban különbözik, hogy a töltelék tetejére rákanalaztam a 2 ek lekvárt és egyenletesen elsimítottam, majd ezután tekertem fel.(nagyon finom lett a töltelék a kissé savanykás lekvártól)
Az első lekenéshez 1 egész tojást, és egy tojássárgáját villával jól felverni.
Sütőpapírral kibélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb helyezni a bejgli rudakat, majd egy szélesebb ecsettel lekenni. Ezután hűvös, levegős helyen addig pihentetni, még a tojás teljesen rászárad. (én 30 percig hűvös helyen pihentettem, majd ventilátor segítségével, teljesen megszárítottam)
A második lekenéshez 1 tojásfehérjét villával felverni.
A teljesen megszáradt bejgliket, egy szélesebb ecsettel lekenni a tojásfehérjével, majd szintén teljesen megszárítani. (én lekentem és pár perc alatt a ventilátorral megszárítottam) Ezután a bejglik tetejét és oldalát villával több helyen megszurkodni, hogy a gőz sütés közben eltudjon távozni, és ne repedjen szét a tészta.
A sütőt előmelegíteni, behelyezni a tepsit, majd 200 fokon 25-30 perc alatt készre sütni a bejgliket.(én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsin hagyni teljesen kihűlni a bejgliket, majd éles késsel ízlés szerint felszeletelni. Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig ellehet tárolni!!!!
A húsról eltávolítjuk a hártyákat, majd éles késsel kis lyukakat szúrunk bele. Minden mélyedésbe nyomunk a felaprított aszalt barackból, majd bedörzsöljük a lecsipkedett kakukkfűle...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSzilikonos sütőpapírral kibélelünk egy őzgerincformát és 180 fokra (légkeveréses 165 fok) előmelegítjük a sütőt. A tésztához a mézet, a vajat és a tojásokat jól kihabosítjuk. A s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet keverd össze a sütőporral, a fűszerekkel, a cukorral, a sóval. Add hozzá a tojásokat, a vajat és a tejet. Alaposan gyúrd össze, és mehet a hűtőbe egy éjszakára. A sütőt...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Közepes