1 kg vegyes (sertés és marha) darált hús (de lehet csak sertéshús is)
10 dkg sonka vagy sonkás szalámi
10 dkg eidami vagy egyéb kemény sajt
1 doboz (nagyobb) sterilizált gomba
2 db szikkadt kifli vagy zsemle
6 db tojás
1 nagy és 1 kisebb fej vöröshagyma
5 dkg szalonna
6-7 gerezd fokhagyma
1-2 teáskanál majoránna
1 teáskanál őrölt fekete bors
1-2 teáskanál pirospaprika
2 teáskanál só
kevés zsemlemorzsa lánynevén prézli
Egy keverőtálban elkészítjük a fasírtot. A darált húshoz hozzáadunk 1 darab (előzőleg tejben vagy vízben pár percre beáztatott, majd kinyomkodott) kiflit, 4-5 gerezd zúzott vagy reszelt fokhagymát, 2 egész tojást, sót, majoránnát, pirospaprikát, 1 nagy fej vöröshagymát apróra vágva vagy lereszelve és kézzel jó alaposan összedolgozzuk.
A húsmasszát hagyjuk pihenni, közben elkészítjük a -meglepi- töltelékeket.
Első változat: a sonkát, sajtot és egy szárazabb kiflit (ezt nem áztatjuk be előtte) apró kockákra vágunk. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk. Két gerezd reszelt vagy zúzott fokhagymát és egy egész tojást adunk hozzá. Alaposan összekeverjük.
Elkészítjük a második számú tölteléket is: Egy serpenyőben pirítani kezdjük a felkockázott szalonnát, majd hozzáadjuk a kis fej vöröshagymát finomra vágva. Ha szükséges, (kevés zsír olvadna ki a szalonnából) pici zsírt vagy olajat adhatunk hozzá. Mikor már üveges a hagymánk, hozzáadjuk a gombát (a leve nélkül) és rövid ideig pároljuk. Ezután hozzáadunk 3 egész tojást (előtte villával felverjük), megsózzuk és lágy rántottát készítünk belőle. Majd félretesszük hűlni.
Egy tepsit kizsírozunk, megszórjuk zsemlemorzsával.
A húsmasszát ketté választjuk. Az egyik felét szétterítjük a tepsi felén, hosszában és a közepére halmozzuk az első számú tölteléket (hosszában, végig), majd a széleiről felhajtogatjuk a húst, betakarjuk vele mindkét oldalról és a végeit is. Ugyanígy járunk el a másik adag húsmasszával is, amit a második számú meglepivel töltünk meg. Alaposan bezárjuk a húsmasszával. Meglocsoljuk pár csepp olajjal és kevés prézlit hintünk rá.
Kb. egy óra alatt sül készre, 180°-os sütőben. Közben lessünk rá, ha szükséges, meglocsolhatjuk az alatta lévő zsiradékkal, hogy ne legyen túl száraz. (Önthetünk alá kevés olajat vagy vizet, ha nagyon száraz lenne)
Krumplipürét és savanyú uborkát vagy káposztasalátát vagy bármilyen zöldséges salátát ajánlok hozzá; de kiváló friss kenyérrel is.
Egyéb –meglepi- tölteléket is szoktam készíteni:
A hagyományos főtt tojással töltött egybe fasírtot én másképp készítem. Nem csak középre, hosszában sorakoztatom a főtt tojásokat. A tojás fehérjét apró kockákra vágom és a húsmasszába keverem, adok hozzá még apróra vágott petrezselyemzöldet. A tojások sárgáját villával szétnyomkodom, kevés majonézzel elkeverem és azt halmozom a húsmassza közepére. Így szép, zöld-fehér töltött hússzeleteket kapunk, közepén sárga. Látványra is ínycsiklandó, ízre is finomabb így.
Szoktam még tölteni zöldségekkel: piros kaliforniai paprika apró kockákra vágva, brokkoli, spárga, sárgarépa stb. A zöldségekhez mindig apró kockákra vágott sajtot szoktam hozzáadni.
A fasírtot szoktam tölteni kolbásszal is. Közepébe rakok, hosszában, 1-2 szál füstölt, csípős házi kolbászt.
Saját ízlés szerint és aszerint, milyen alapanyag van otthon, mindig változatos, más és más meglepetés töltelékkel készült egyben sült fasírtot lehet az asztalra varázsolni. Ajánlom mindenkinek, bátran variáljon!
Jó étvágyat kívánok!
A szalonnát és a kockára vágott kolbászt kevés zsíron megpirítom, majd beleteszem a kockára vágott hagymát. Mikor a hagyma üveges lesz, akkor beleöntöm a tarhonyát és sűrű kever...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tisztított zöldségeket felaprítjuk, majd a fűszerekkel összekeverjük. Teflonserpenyőben a zsiradékot felhevítjük és jól átforgatjuk benne a zöldségeket (én kicsit lefedem amíg...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA tököt vékonyan meghámozom, hosszában vagy henger alakúra vágom és kivájom a szivacsosabb középső részét, kanállal kikapargatom, A mélyedés legyen jó mély, hogy legyen elég hel...
Elkészítési idő: 45 Nehézség: KözepesApróra vágott hagymát olajban aranysárgára pirítjuk, majd meghintjük pirospaprikával és paradicsompürével. A keményre főzött tojásokat hosszában 4 felé vágjuk és a felforrt hagymás...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: Könnyű