Családireceptkönyv.hu

Egybefasírt meglepivel


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg vegyes (sertés és marha) darált hús (de lehet csak sertéshús is)
10 dkg sonka vagy sonkás szalámi
10 dkg eidami vagy egyéb kemény sajt
1 doboz (nagyobb) sterilizált gomba
2 db szikkadt kifli vagy zsemle
6 db tojás
1 nagy és 1 kisebb fej vöröshagyma
5 dkg szalonna
6-7 gerezd fokhagyma
1-2 teáskanál majoránna
1 teáskanál őrölt fekete bors
1-2 teáskanál pirospaprika
2 teáskanál só
kevés zsemlemorzsa lánynevén prézli

Elkészítés:


Egy keverőtálban elkészítjük a fasírtot. A darált húshoz hozzáadunk 1 darab (előzőleg tejben vagy vízben pár percre beáztatott, majd kinyomkodott) kiflit, 4-5 gerezd zúzott vagy reszelt fokhagymát, 2 egész tojást, sót, majoránnát, pirospaprikát, 1 nagy fej vöröshagymát apróra vágva vagy lereszelve és kézzel jó alaposan összedolgozzuk.
A húsmasszát hagyjuk pihenni, közben elkészítjük a -meglepi- töltelékeket.
Első változat: a sonkát, sajtot és egy szárazabb kiflit (ezt nem áztatjuk be előtte) apró kockákra vágunk. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk. Két gerezd reszelt vagy zúzott fokhagymát és egy egész tojást adunk hozzá. Alaposan összekeverjük.
Elkészítjük a második számú tölteléket is: Egy serpenyőben pirítani kezdjük a felkockázott szalonnát, majd hozzáadjuk a kis fej vöröshagymát finomra vágva. Ha szükséges, (kevés zsír olvadna ki a szalonnából) pici zsírt vagy olajat adhatunk hozzá. Mikor már üveges a hagymánk, hozzáadjuk a gombát (a leve nélkül) és rövid ideig pároljuk. Ezután hozzáadunk 3 egész tojást (előtte villával felverjük), megsózzuk és lágy rántottát készítünk belőle. Majd félretesszük hűlni.
Egy tepsit kizsírozunk, megszórjuk zsemlemorzsával.
A húsmasszát ketté választjuk. Az egyik felét szétterítjük a tepsi felén, hosszában és a közepére halmozzuk az első számú tölteléket (hosszában, végig), majd a széleiről felhajtogatjuk a húst, betakarjuk vele mindkét oldalról és a végeit is. Ugyanígy járunk el a másik adag húsmasszával is, amit a második számú meglepivel töltünk meg. Alaposan bezárjuk a húsmasszával. Meglocsoljuk pár csepp olajjal és kevés prézlit hintünk rá.
Kb. egy óra alatt sül készre, 180°-os sütőben. Közben lessünk rá, ha szükséges, meglocsolhatjuk az alatta lévő zsiradékkal, hogy ne legyen túl száraz. (Önthetünk alá kevés olajat vagy vizet, ha nagyon száraz lenne)
Krumplipürét és savanyú uborkát vagy káposztasalátát vagy bármilyen zöldséges salátát ajánlok hozzá; de kiváló friss kenyérrel is.
Egyéb –meglepi- tölteléket is szoktam készíteni:
A hagyományos főtt tojással töltött egybe fasírtot én másképp készítem. Nem csak középre, hosszában sorakoztatom a főtt tojásokat. A tojás fehérjét apró kockákra vágom és a húsmasszába keverem, adok hozzá még apróra vágott petrezselyemzöldet. A tojások sárgáját villával szétnyomkodom, kevés majonézzel elkeverem és azt halmozom a húsmassza közepére. Így szép, zöld-fehér töltött hússzeleteket kapunk, közepén sárga. Látványra is ínycsiklandó, ízre is finomabb így.
Szoktam még tölteni zöldségekkel: piros kaliforniai paprika apró kockákra vágva, brokkoli, spárga, sárgarépa stb. A zöldségekhez mindig apró kockákra vágott sajtot szoktam hozzáadni.
A fasírtot szoktam tölteni kolbásszal is. Közepébe rakok, hosszában, 1-2 szál füstölt, csípős házi kolbászt.
Saját ízlés szerint és aszerint, milyen alapanyag van otthon, mindig változatos, más és más meglepetés töltelékkel készült egyben sült fasírtot lehet az asztalra varázsolni. Ajánlom mindenkinek, bátran variáljon!
Jó étvágyat kívánok!

Egybefasírt meglepivel

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Szabolcsi töltött káposzta
Szabolcsi töltött káposzta

A káposzta torzsáját kivágjuk, a torzsa helyére húsvillát szúrunk, majd egészben forró vízbe dobjuk, úgy, hogy a villa nyele felfelé lógjon ki a fazékból. Időnként a húsvillát megm...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Citromos tonhalas bulgur saláta
Citromos tonhalas bulgur saláta

1. A bulgurt a forró olajon egy-két percig pirítjuk, majd felöntjük a másfél bögre vízzel, sózzuk, és kis lángon, kevergetve puhára főzzük, leszűrjük, majd hagyjuk kihűlni. 2. A...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nikolett
Darált hússal töltött gombafejek
Darált hússal töltött gombafejek

A hagymát kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk. Folytonos kevergetés mellett megvárjuk, amíg a hús egyenletesen szétesik, mert az elejé...

Elkészítési idő: 65 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Dupla sajtos rakott krumpli
Dupla sajtos rakott krumpli

Elkészítés ideje: 35 perc. Elkészítés menete: A krumplikat pucold meg, vágd egységes méretű karikákra, majd enyhén sós vízben főzd félkeményre. Amíg fő, készíts besamelmártá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk