Tésztához:
1 kg liszt
5 dl tej
5 dkg élesztő
1 púpos tk cukor
3 kk só
1 dl olaj
4 ek tejföl
2 tojás
3 közepes méretű krumpli (kb. 20 dkg)
Tetejére:
1 tojás
4 dl tejföl
3 nagy gerezd fokhagyma
1 kk só
25 dkg trappista sajt
A krumplikat alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
Egy krumpli törővel pépesre törjük.
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a tojásokat, a maradék tejet és a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 10 egyenlő részre vágjuk.
Gombócokat formálunk és egyenként ovális alakúra nyújtjuk.
A keskenyebb oldaláról feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Egy éles, lisztbe mártott késsel a tetejét bevágjuk..
Érdemes kevesebb baguettet tenni egy tepsibe, mert terülnek.
Hagyjuk még 30 percet kelni.
A fokhagymát megtisztítjuk, a tejfölbe zúzzuk, sózzuk és összekeverjük. A sajtot lereszeljük.
A tészták oldalát (azt a részt, ahová nem teszünk tejfölt) lekenjük egy egész, felvert tojással.
A tejfölt a baguettek vágásába kanalazzuk, és szépen elkenjük.
Bőven befedjük a reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
A folyadék lehet csak víz, lehet csak tej, lehet fele-fele arányban víz és tej. Lehet egy kis pohár joghurt felhígítva vízzel. Az aszkorbinsav vagy az ecet a sikérszálak fejlődésé...
Elkészítési idő: