Tésztához:
1 kg liszt
5 dl tej
5 dkg élesztő
1 púpos tk cukor
3 kk só
1 dl olaj
4 ek tejföl
2 tojás
3 közepes méretű krumpli (kb. 20 dkg)
Tetejére:
1 tojás
4 dl tejföl
3 nagy gerezd fokhagyma
1 kk só
25 dkg trappista sajt
A krumplikat alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
Egy krumpli törővel pépesre törjük.
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a tojásokat, a maradék tejet és a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 10 egyenlő részre vágjuk.
Gombócokat formálunk és egyenként ovális alakúra nyújtjuk.
A keskenyebb oldaláról feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Egy éles, lisztbe mártott késsel a tetejét bevágjuk..
Érdemes kevesebb baguettet tenni egy tepsibe, mert terülnek.
Hagyjuk még 30 percet kelni.
A fokhagymát megtisztítjuk, a tejfölbe zúzzuk, sózzuk és összekeverjük. A sajtot lereszeljük.
A tészták oldalát (azt a részt, ahová nem teszünk tejfölt) lekenjük egy egész, felvert tojással.
A tejfölt a baguettek vágásába kanalazzuk, és szépen elkenjük.
Bőven befedjük a reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
a hozzávalókat összekevjük, és egy "kivajazott" (tejmentes margarin) és lisztezett sütőformába öntjük, majd előmelegített sütőben 170 fokon aranybarnára sütni (kb 20-25 perc) és k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a langyos folyadékba (1,5 d, tej, 1,5 víz) morzsoltam, kis cukrot szórtam rá, 10 perc alatt felfutott. Lisztet átszitáltam. Hozzáadtam a sót, cukrot, amivel elkevertem...
Elkészítési idő: 2óra 30perc Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, az almaréteg hozzávalóit összeturmixoljuk. Egy tepsibe rétegezzük először a tészta egyik felét, majd az almát, végül a tészta másik felét. Előme...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűKikevertem,majd a formába tettem pici tésztát,rá sajtot és füstölt főtt tarját ( lehet más is ),majd megint tészta,sajt,tarja,végül tészta,kelesztettem kb 40 percet (ránézésre szok...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű