70 deka burgonya
● 20 deka liszt
● 10 deka gríz
● 1 nagy tojás
● 2 deci tej
● 4 deka vaj
● só, bors, szerecsendió
● ízlés szerint petrezselyem, fokhagyma
A burgonyát hámozzuk meg, főzzük meg sós vízben, aztán törjük össze minél alaposabban. Ezután adjuk hozzá a lisztet, a grízt és a tojást, de – és ez az elkészítés trükkje – nem kezdjük el összegyúrni, mielőtt minden hozzávalót bele nem raktunk! A vajat megolvasztjuk, ráöntjük az alapanyagra, majd hozzáadjuk a fűszereket, a sót és a szerecsendiót. Ráöntjük a tejet, és ez után kezdjük el erős mozdulatokkal, alaposan egybegyúrni az egészet. Sós, lobogó forró vízben 15–20 percig főzzük, majd kikanalazzuk, és lecsepegtetjük.
A hagymát felkockázzuk, a zsírban megüvegesítjük. Hozzáadjuk a kicsi kockákra vágott krumplit nyersen, sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük a por paprikával is. Hozzáadjuk a fodro...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Langyos tejből, cukorból élesztőből kovászt készítünk, hozzáadjuk a lisztet, sót, olvasztott vajat. 2. Lágyabb tésztát gyúrunk. Amikor megkelt, kinyújtjuk és pohár segítség...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukkinit vágjuk fel kisebb kockákra, majd enyhén sós vízbe főzzük félpuhára. Ezután szűrjük le, és alaposan csepegtessük le. A tésztát főzzük ki enyhén sós vízbe, majd hideg v...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A kifőtt nokedliket összekeverjük a tejföllel, sóval, rászórjuk a sajtot esetleg rámelegítünk, ha valaki így kívánná, és hagymaszárral díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű