Tészta:
10 tojás,
20 dkg cukor,
2 vanília cukor,
5 evőkanál finomra szitált zsemlemorzsa,
5 evőkanál, liszt,
5 evőkanál kakaó,
5 evőkanál méz,
csipet só,
1 1/2 sütőpor,
0,5 dl tej,
0.5 dl olaj
Krém:
7 dl tejszín,
10 g zselatin,
3 evőkanál tej,
2 evőkanál méz
Középső csokiréteg:
24 dkg csokoládé,
14 dkg vaj,
2 evőkanál tej
, 4 evőkanál olaj
Felső csokiréteg:
22 dkg csokoládé,
10 dkg vaj,
3 evőkanál olaj,
1 evőkanál porcukor,
1 evőkanál víz
Tetejére:
5 dkg csokoládé
A tésztához a tojások sárgáját kikavartam a kétféle cukorral majd beledolgoztam a mézet,zsemlemorzsát,kakaót ,lisztet és legvégén az olajat és a tejet. A tojások fehérjét kemény habbá vertem, és a kettőt összedolgoztam. A masszát elfeleztem és 180 fokon 15 perc alatt ,két lapot sütöttem .
A krémhez a zselatinra fél dl vizet öntöttem és degedni hagytam, majd felmelegítettem és kissé hűlni hagytam.A tejet elvegyítettem a mézzel. A tejszínt kemény habbá vertem és összekevertem a mézes tejjel és a zselatinnal.3 részre osztottam(két egyforma középre és egy kisebb rész a tetejére.)
A középső és felső csokiréteghez a hozzávalókat összeolvasztottam és dermedni hagytam annyira ,hogy kenhető legyen.
A süteményt összeraktam és a tetejére csokoládét reszeltem.
Nagyon finom, könnyű sütemény . Hatalmas lett, pedig a gázsütő nagy tepsijében sütöttem meg a lapokat,mégis nagyon magas lett.Inkább tortaszeletnek vált be, nem pedig egy kis karácsonyi sütinek ,amit a tésztástálcáról le lehetett volna emelni.
Az olaj mennyiségét drasztikusan csökkentettem 2,7 dl-ről 0,5 dl- re. Nem hinném,hogy tévesen írták le,mert más román blogokon is az a mennyiség volt megadva,de nekem nem volt merszem annyit beletenni és a végeredményből nem is hiányoltam.
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 120-130 fokra (légkeveréses sütőnél 100 fokra). A tojásfehérjékből, fokozatosan hozzájuk adva a cukrot, kemény habot verünk. (A habnak olyan...
Elkészítési idő:◾️A lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszert összekeverjük. ◾️A vajat a mézzel addig melegítjük, amíg egynemű nem lesz. ◾️Picit várunk, hogy hűljön és hozzáadjuk a...
Elkészítési idő: 60 percLereszeljük a citrom héját, felolvasztjuk a vajat, majd visszahűtjük. A szárazanyagokat összekeverjük. A tojásokat habosra verjük a cukrokkal, a vaníliakivonattal és a reszelt cit...
Elkészítési idő: 30 p