Családireceptkönyv.hu

Vastag mákos


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


a tésztához:
30 dkg finomliszt
1/2 csomag sütőpor
15 dkg porcukor
15 dkg Rama margarin
2 tojássárgája
2-3 evőkanál tejföl

a töltelékhez:
1 kis üveg (370 ml) meggydzsem
10 dkg Rama margarin
20 dkg porcukor
20 dkg darált mák
14 dkg finomliszt
1/2 csomag sütőpor
2 tojásfehérje
2 dl tej

a mázhoz:
15 dkg porcukor
5 dkg keserű kakaópor (holland)
5 evőkanál tej
8 dkg Rama margarin

Elkészítés:


A tésztához gyúródeszkára szitáltam a sütőporral összekevert lisztet, hozzászitáltam a porcukrot és beledaraboltam a margarint.
Az egészet összemorzsoltam, majd a tojássárgáját és tejfölt is hozzáadva egynemű tésztává állítottam össze.
A tésztát megfeleztem, két cipót formáztam.
A tepsit kibéleltem sütőpapírral, a sütőt előmelegítettem 180 fokra.
Az egyik tésztacipóból a tepsi méretének megfelelő lapot nyújtottam, a nyújtófára tekerve óvatosan a tepsibe helyeztem, eligazítottam.
Ezt a lapot megkentem a meggydzsemmel.
A töltelékhez az apróra darabolt margarinhoz hozzászitáltam a porcukrot, és fakanállal eldörzsöltem: nem kevertem ki teljesen, csak olyan jó morzsás legyen.
Hozzáadtam a darált mákot, a sütőporral elkevert lisztet, összekevertem, majd a tejjel lazítottam.
Végül óvatosan beleforgattam a tojásfehérjékből felvert kemény habot is.
Ezt a mákos masszát a meggyes lapra öntöttem, elegyengettem.
A másik tésztacipót is tepsi méretű lappá nyújtottam, és befedtem vele a máktölteléket.
A tetejét villával megszurkáltam, majd az előmelegített sütőbe toltam, és kb. fél óra alatt készre sütöttem.
A sütőből kivéve hagytam teljesen kihűlni.
A mázhoz vízgőz fölött összeolvasztottam, egyneművé melegítettem a tejet, margarint, porcukrot és kakaóport, majd azon melegében a kihűlt tésztára öntöttem, elsimítottam.
A máz dermedése után hosszúkás szeletekre vágva tálaltam.

Vastag mákos

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Hajni
Csokival töltött mazsolás muffin
Csokival töltött mazsolás muffin

A tésztát a szokásos módon elkészítjük. A formába beadagoljuk az egy muffinra számított tésztamennyiség felét, egy 5g-os étcsokoládé darabot illesztünk a közepébe,majd rátesszük a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Nutellás kukac
Nutellás kukac

A tejet langyosítjuk, hozzáadjuk a mézet, és elkeverjük. 500 g lisztet egy tálba teszünk, ehhez adjuk a langyos mézes tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatj...

Elkészítési idő: 80 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kakaós szelet
Kakaós szelet

Egy tálba beleszitáljuk a lisztet és a porcukrot, rászórjuk a szódabikarbónát és összekeverjük. Beletesszük a margarint és elmorzsoljuk benne. Beleszitáljuk a kakaóport és ezt is e...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nikolett
Gőzgombóc
Gőzgombóc

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a citromhéjat és a felfutott élesztőt. Közepesen lágy té...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk