A tésztához
40 dkg búzaliszt (BL55)
2.5 dkg élesztő (friss)
4 dkg kristálycukor
100 ml 2,8%-os tej
7 dkg vaj
0.5 evőkanál fahéj (őrölt)
3 csipet só
70 ml 2,8%-os tej
A kakaós tésztához
30 ml 2,8%-os tej
2 evőkanál kakaópor - holland
A tésztára szóráshoz
0.5 evőkanál fahéj (őrölt)
2 evőkanál kristálycukor
A tetejére
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű
Mindenhol a virslis lábtörlő sütit látni, íme, a kalács változata neki. Iszonyat finom kalács, és fahéjjal készítve valami brutális illat lengi, körbe az egész lakást mire elkészül. A kávé mellé készült nasinak délutánra, de annyira jól sikerült, hogy a gyermekeim kb 10 perc alatt kivégezték az egész tepsit. Van, aki simán és volt, aki lekvárral ette, ez így is úgyis isteni finom és mutatós. Egyre vigyázzunk, hamar eltűnik. Lehet, kicsit macerásnak tűnik, ahogy össze vannak fűzve, de szerintem nem az, 10 perc alatt az a része is megvan neki.A lisztet tálba öntjük, mélyedést készítünk benne, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, és ráöntünk a langyos tejből az első 100 ml-t. Kicsit elkeverjük az élesztővel, 10-15 perc alatt felfuttatjuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, az őrölt fahéjat, a sót és még kb. 70 ml tejet. Jól összegyúrjuk. Kalácstészta jellegű tésztát kapunk.
3
Kettéosztjuk majd az egyik feléhez kakaóport gyúrunk és 20-30 ml tejet, ha kell pici lisztet is. Konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a fehér tésztát téglalap alakúra. Megszórjuk a cukrozott fahéjjal, majd félbehajtjuk és újra kinyújtjuk, hogy a fahéjas cukor benne legyen. Ujjnyi csíkokra vágjuk mind a kettőt és a képen látható módon összefűzzük. Amíg a fehér tésztát hosszában, addig a kakaóst keresztbe vágjuk fel, majd a tepsiben fűzzük össze őket.A szélére kerülő kakaós tésztát, ami kicsit túlnyúlik a tepsin, a végén levágjuk, majd 4 részre osztjuk és kisodorjuk, a tepsi szélére tesszük, lenyomkodjuk.A tetejét felvert tojással megkenjük és 200 C fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
1. A precízen kimért liszteket (kakaós piskóta esetén a kakaót is) és a sütőport keverd össze egy tálban. Egy másik tálban verd fel szétválasztás nélkül a tojásokat a robotgép erős...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a tojások sárgáját a cukorral jól összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, végül a tojások felvert habját. Tortaformás öntjük, 200 fokos sütőben, tűpróbáig sütjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA forgatáshoz szánt kókuszreszelék kivételével a hozzávalókat összegyúrjuk és diónyi gombócokat formázunk belőlük. Egy pillanatra mindegyik golyót vízbe mártjuk és a kókuszreszelék...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű