Családireceptkönyv.hu

Lábtörlő kalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A tésztához

40 dkg búzaliszt (BL55)
2.5 dkg élesztő (friss)
4 dkg kristálycukor
100 ml 2,8%-os tej
7 dkg vaj
0.5 evőkanál fahéj (őrölt)
3 csipet só
70 ml 2,8%-os tej

A kakaós tésztához

30 ml 2,8%-os tej
2 evőkanál kakaópor - holland

A tésztára szóráshoz

0.5 evőkanál fahéj (őrölt)
2 evőkanál kristálycukor

A tetejére

1 db tojás (közepes, "M"-es méretű

Elkészítés:


Mindenhol a virslis lábtörlő sütit látni, íme, a kalács változata neki. Iszonyat finom kalács, és fahéjjal készítve valami brutális illat lengi, körbe az egész lakást mire elkészül. A kávé mellé készült nasinak délutánra, de annyira jól sikerült, hogy a gyermekeim kb 10 perc alatt kivégezték az egész tepsit. Van, aki simán és volt, aki lekvárral ette, ez így is úgyis isteni finom és mutatós. Egyre vigyázzunk, hamar eltűnik. Lehet, kicsit macerásnak tűnik, ahogy össze vannak fűzve, de szerintem nem az, 10 perc alatt az a része is megvan neki.A lisztet tálba öntjük, mélyedést készítünk benne, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, és ráöntünk a langyos tejből az első 100 ml-t. Kicsit elkeverjük az élesztővel, 10-15 perc alatt felfuttatjuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, az őrölt fahéjat, a sót és még kb. 70 ml tejet. Jól összegyúrjuk. Kalácstészta jellegű tésztát kapunk.
3
Kettéosztjuk majd az egyik feléhez kakaóport gyúrunk és 20-30 ml tejet, ha kell pici lisztet is. Konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a fehér tésztát téglalap alakúra. Megszórjuk a cukrozott fahéjjal, majd félbehajtjuk és újra kinyújtjuk, hogy a fahéjas cukor benne legyen. Ujjnyi csíkokra vágjuk mind a kettőt és a képen látható módon összefűzzük. Amíg a fehér tésztát hosszában, addig a kakaóst keresztbe vágjuk fel, majd a tepsiben fűzzük össze őket.A szélére kerülő kakaós tésztát, ami kicsit túlnyúlik a tepsin, a végén levágjuk, majd 4 részre osztjuk és kisodorjuk, a tepsi szélére tesszük, lenyomkodjuk.A tetejét felvert tojással megkenjük és 200 C fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

Lábtörlő kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar mézes krémes
mézes krémes

A mézet, a cukrot, a zsírt és a tejet kis lángon összemelegítjük, majd a tűzről lehúzzuk és néhány perc után hozzáadjuk a tojást is, jól elkeverjük. Ezt követően a fűszerkeverékes,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Kinder Bueno pohárkrém
Kinder Bueno pohárkrém

krémhez a tejet, a tojássárgáját és a pudingport csomómentesre keverjük és folyamatosan kevergetve sűrűre felfőzzük. A vajat a cukorral kikeverjük és összedolgozzuk a teljesen kihű...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Görögdinnye-lime sorbet
Görögdinnye-lime sorbet

Főzzük sziruppá a vizet és a cukrot közepes lángon. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Turmixgépben keverjük simára a görögdinnye kockákat a sziruppal és a lime levével. Fa...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Csuri
Nosztalgia krémes
Nosztalgia krémes

1. A pudingot a vízzel és a cukorral simára keverjük, majd sűrűre főzzük. 2. Amíg kihűl, a tésztát olvasztás után négy részre vágjuk. 3. Vékonyra nyújtjuk, s 250 °C-on kisütjük....

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk