tészta:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
6 dkg porcukor
1,5 dkg élesztő
1 dl tej
2 db tojássárgája
reszelt citromhéj
fél csomag vaníliás cukor
töltelék:
birsalmalekvár
20 dkg darált dió
15 dkg porcukor
csokoládé
kevés olaj
rum
A töltelékhez a darált diót és a porcukrot összekeverjük. Adható hozzá mazsola is.
Az élesztőt a hideg tejben elkeverjük. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot, az ízesítő anyagokat, tojássárgákat valamint a élesztős-tejes keveréket. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliával csomagolva hűtőben pihentetjük 1 órán át.
Három részre osztjuk, kinyújtjuk a lapokat, tepsibe tesszük az egyiket. Lekenjük a felforrósított lekvár felével, ráhalmozzuk a diótöltelék felét, kevés rummal meglocsoljuk, majd jöhet még egy tésztalap. A töltést megismételjük, majd betakarjuk a süteményt a harmadik lappal.
Villával megszurkáljuk, sütjük 190 fokon. Teljesen kihűtjük, majd átfordítjuk, és vízgőz felett, kevés olajjal elkevert olvasztott csokoládéval bevonjuk.
A lisztet, kakaót, fahéjat, cukrot, szódabikarbónát összekeverjük. Elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojást és az apróra vágott csokit, és összegyúrjuk. Dión...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÉn most este dagasztottam be,hűtőben kelt,másnap Lisztezett felületre borítjuk, elfelezzük kicsit rúd formára igazítjuk és hat-hat egyenlő részre osztjuk. A darabokat majd egyesév...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tojássárgákat a vanília kivonattal a cukorral fehéredésig verjük. 2. A tejet felforrósítjuk (lángterelő karikán), de ne forraljuk és ha már forró vegyük takarékra, közben a t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet összemorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a többi alapanyagot és hozzá tesszük a kis sót. Kevés tejjel könnyen gyúrató tésztát készítünk. Hat (6) részre osztjuk és szép világ...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Nehéz