5 dkg olvasztott vaj/margarin
2 ek. olívaolaj
1 ág friss rozmaring vagy fél tk. szárított
3-4 közepes batáta (édesburgonya)
1-2 nagy fej hagyma
só, bors
elegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Keverjük össze az olvasztott vajat, a felaprított rozmaringot és az olívaolajat. Egy kerek, közepes tűzálló tálnak (kerámia, jénai vagy tortaforma) az alját kenjük ki alaposan a vajas-olajos-rozmaringos keverékkel. A megpucolt édesburgonyákat szeleteljük fel vékonyan és a fenti kép alapján tegyük le sorban, körbe az edénybe úgy, hogy minden x-edik szelet batáta közé egy szelet hagymát teszünk (a hagymát is vékonyra szeleteljük fel), ez ízlés dolga hogy milyen sűrűségben, ki mennyire szereti a sült hagymát. A maradék vajas, fűszeres olajjal kenjük meg a zöldségeket, majd sózzuk, borsozzuk az egészet.
Ennyi fűszerezés bőven elég, hiszen a vajas batáta ízét szeretnénk érezni, ami maga a tökéletesség!
Tegyük be az előmelegített sütőbe fóliával lefedve és kb. 1 órán keresztül süssük így. Majd vegyük le a fóliát és további 15 percig süssük, amíg az édesburgonya ropogós nem lesz.
Joghurtos mártogatóst javasolok hozzá (chilis/rokfortos/korianderes/petrezselymes - tessék választani!).
Jó étvágyat hozzá!
Édesburgonya avagy batáta. Mióta kiderült, hogy hazánkban korábban igencsak kedvelt és termesztett növényről van szó - melynek hazai elnevezése batáta-, egyre több recept jelenik meg ebben a témában. Tény, hogy sokféle felhasználási módja van, én mégis egy egyszerű és gyors megoldást teszek közzé. Ez egy ízes, ropogós, friss rozmaringgal és hagymával gazdagított édesburgonya recept. Kitűnő egytálétel, de remek köret is lehet belőle. Amit csak akarunk... Hajrá!
Három deci friss, házi tejszínt lehetőleg fém keverőtálba öntünk, és elektromos habverővel a legerősebb fokozaton verni kezdjük. Először szépen felhabosodik, majd eléri a tejszínha...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat elkeverjük, és egy kókuszolajjal kikent, felforrósított serpenyőben kisütjük. Sütésnél visszavettem a hőfokot, kb.1-2 percig sütöttem oldalanként. (És zárójelben, ha...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHagymát és a fokhagymát megdinsztelni, és a rákokat átpirítani. Vegeta, bors, chili, szárított zöldfűszerekkel ízesíteni. . Egy kis pohár tejszínnel átforralni, majd beletenni a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű