5 dkg olvasztott vaj/margarin
2 ek. olívaolaj
1 ág friss rozmaring vagy fél tk. szárított
3-4 közepes batáta (édesburgonya)
1-2 nagy fej hagyma
só, bors
elegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Keverjük össze az olvasztott vajat, a felaprított rozmaringot és az olívaolajat. Egy kerek, közepes tűzálló tálnak (kerámia, jénai vagy tortaforma) az alját kenjük ki alaposan a vajas-olajos-rozmaringos keverékkel. A megpucolt édesburgonyákat szeleteljük fel vékonyan és a fenti kép alapján tegyük le sorban, körbe az edénybe úgy, hogy minden x-edik szelet batáta közé egy szelet hagymát teszünk (a hagymát is vékonyra szeleteljük fel), ez ízlés dolga hogy milyen sűrűségben, ki mennyire szereti a sült hagymát. A maradék vajas, fűszeres olajjal kenjük meg a zöldségeket, majd sózzuk, borsozzuk az egészet.
Ennyi fűszerezés bőven elég, hiszen a vajas batáta ízét szeretnénk érezni, ami maga a tökéletesség!
Tegyük be az előmelegített sütőbe fóliával lefedve és kb. 1 órán keresztül süssük így. Majd vegyük le a fóliát és további 15 percig süssük, amíg az édesburgonya ropogós nem lesz.
Joghurtos mártogatóst javasolok hozzá (chilis/rokfortos/korianderes/petrezselymes - tessék választani!).
Jó étvágyat hozzá!
Édesburgonya avagy batáta. Mióta kiderült, hogy hazánkban korábban igencsak kedvelt és termesztett növényről van szó - melynek hazai elnevezése batáta-, egyre több recept jelenik meg ebben a témában. Tény, hogy sokféle felhasználási módja van, én mégis egy egyszerű és gyors megoldást teszek közzé. Ez egy ízes, ropogós, friss rozmaringgal és hagymával gazdagított édesburgonya recept. Kitűnő egytálétel, de remek köret is lehet belőle. Amit csak akarunk... Hajrá!
A tálba mért kétféle liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és a vízzel simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk. Belevegyítjük a sót, a joghurtot, az olajat, é...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukrot a langyos tejjel elkeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet a sóval összekeverjük, a közepébe ütjük a tojásokat és beleöntjük a kefireket. A felfutt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűösszekeverem a masszát (nem kell pépesre) és vagy folpackba, vagy (egyszerűbb) zacskókba adagolom és a levesbe teszem a főzési idő felénél. Néha fordítok rajta, hogy átfőjön. M...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű