Családireceptkönyv.hu

Finom puha puszedli


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


6 púpos evőkanál cukor

2 dl hidegvíz

25 dkg porcukor

3 tojássárgája

10 dkg margarin

90 dkg liszt (finom és rétes vegyesen)

1 csapott teáskanál őrölt szegfűszeg

1 kávéskanál fahéj

citromhéj

1 csomag vaníliacukor

1 dl tej

1 csomag szalalkáli

0,5 dl olaj

a mázhoz:

3 tojásfehérje

kb. 30-35 dkg porcukor

citromlé ízlés szerint

Elkészítés:


Összekeverjük a száraz hozzávalókat: az átszitált liszteket, a szegfűszeget, a fahéjat, a citromhéjat és a vaníliát. Ennek a mennyiségnek kb. a felét hozzákeverjük a kikevert vajhoz.

A megmelegített tejbe beleöntjük a szalalkálit, majd ezt hozzákeverjük a tésztához. Felváltva a tésztához keverjük az olajat, a maradék lisztes keveréket és a felolvasztott cukrot. Lefedjük, majd egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Ha nincs ennyi időnk, 3-4 óra is elég.

A pihentetés után a tésztából lisztes kézzel főtt tojássárgája nagyságú golyókat készítünk, és kikent tepsire helyezzük a golyókat. 165 fokra melegített sütőben, légkeverésen kb. 8-10 percig sütjük a puszedliket.

A tojásfehérjét felverjük, apránként beleszitáljuk a porcukrot, és citromlével ízesítjük a habot.

Egy nagy tálba kiveszünk egy adag habot, és óvatosan (húsvilla segítségével) beleforgatunk annyi puszedlit, amennyin szépen eloszlik a kiemelt habmennyiség. Ezután gyúrótáblára sorakoztatjuk a mázzal bevont süteményeket. (Az aljáról késsel le szoktam húzni a habot, hogy annyira ne tapadjon a táblához.

Ha már kissé megszáradt a máz, akkor mindegyik puszedlit meg szoktam emelni, hogy a végén könnyebb legyen felszedni őket a tábláról.)

Kissé időigényes, de nagyon ízletes, puha aprósütemény.

Trükkök, tippek, praktikák:


mézes fűszer keverékkel is készíthetjük !

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Sacko
Mákos-fehércsokis krémes
Mákos-fehércsokis krémes

Tészta: 50g cukrot, 1cs vaníliás cukrot, 4 tojássárgáját, 30ml olajjal jól kikeverünk. 6 tojásfehérjét egy csipet sóval és 60g cukorral nem túl kemény habbá verünk. 30g lisztet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Katka
MÁKOS GUBA
MÁKOS GUBA

A kifliket 1 cm-es karikákra vágjuk. A tejet a vaníliarúd kikapart belsejével vagy egy csomag vaníliás cukorral felforraljuk. A kifliket a forró tejjel leöntjük, majd leszűrjük, és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fűszeres meggyes pite
Fűszeres meggyes pite

A meggyet alaposan megtisztítjuk, kimagvaljuk és egy szűrőn hagyjuk kicsit lecsöpögni. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, margarint, a sót, a cukrot, beleütjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Málnás - Málnás scone
Málnás - Málnás scone

1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és egy tepsit is beleteszünk, amiben majd a scone sül. 2. A sütőporral, a sóval és a porcukorral elkevert lisztben gyors mozdulatokkal elmor...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk