6 púpos evőkanál cukor
2 dl hidegvíz
25 dkg porcukor
3 tojássárgája
10 dkg margarin
90 dkg liszt (finom és rétes vegyesen)
1 csapott teáskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál fahéj
citromhéj
1 csomag vaníliacukor
1 dl tej
1 csomag szalalkáli
0,5 dl olaj
a mázhoz:
3 tojásfehérje
kb. 30-35 dkg porcukor
citromlé ízlés szerint
Összekeverjük a száraz hozzávalókat: az átszitált liszteket, a szegfűszeget, a fahéjat, a citromhéjat és a vaníliát. Ennek a mennyiségnek kb. a felét hozzákeverjük a kikevert vajhoz.
A megmelegített tejbe beleöntjük a szalalkálit, majd ezt hozzákeverjük a tésztához. Felváltva a tésztához keverjük az olajat, a maradék lisztes keveréket és a felolvasztott cukrot. Lefedjük, majd egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Ha nincs ennyi időnk, 3-4 óra is elég.
A pihentetés után a tésztából lisztes kézzel főtt tojássárgája nagyságú golyókat készítünk, és kikent tepsire helyezzük a golyókat. 165 fokra melegített sütőben, légkeverésen kb. 8-10 percig sütjük a puszedliket.
A tojásfehérjét felverjük, apránként beleszitáljuk a porcukrot, és citromlével ízesítjük a habot.
Egy nagy tálba kiveszünk egy adag habot, és óvatosan (húsvilla segítségével) beleforgatunk annyi puszedlit, amennyin szépen eloszlik a kiemelt habmennyiség. Ezután gyúrótáblára sorakoztatjuk a mázzal bevont süteményeket. (Az aljáról késsel le szoktam húzni a habot, hogy annyira ne tapadjon a táblához.
Ha már kissé megszáradt a máz, akkor mindegyik puszedlit meg szoktam emelni, hogy a végén könnyebb legyen felszedni őket a tábláról.)
Kissé időigényes, de nagyon ízletes, puha aprósütemény.
mézes fűszer keverékkel is készíthetjük !
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd összekeverjük a cukorral és félretesszük. A tésztához összeforgatjuk a lisztet a sütőporral, a sóval és a cukorral, majd belemorzsoljuk a v...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat kikeverjük a cukorral, az olajjal és a vízzel. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, végül hozzákeverjük a tojások keményre...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű1. A tojásokat szétválasztjuk. 2. A fehérjét kemény habbá verjük, apránként hozzáadjuk a cukrot, majd egyesével beleforgatjuk a tojások sárgáját, és óvatosan beledolgozzuk a sü...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tojások fehérjéből kemény habot verünk, ezután a cukrot és a tojások sárgáját is beledolgozzuk. A diót, a sütőport és a lisztet összekeverjük és beleforgatjuk a habba, rumaromáva...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű