1 kg nagyi titka búza finomliszt,
2 dkg só,
5 dkg élesztőt felfuttatni
1,5 dl langyos tejben,
1 tk cukorral,
1,5 dl étolaj,
2 tojás,
kb .6 dl langyos tej,
4 db főtt, kihűlt krumpli,
25 dkg margarin.
A liszttel elkeverjük a sót, majd beleütjük a tojást a felfuttatott élesztőt, az olajat és fokozatosan adagolva hozzáadjuk a tejet.
Jól kidagasztjuk,lelisztezni,letakarni és kb. 20 percig pihentetni.
Majd deszkára borítom, átgyúrom,és kisodrom, ráreszelem a kihűlt krumplit, a hideg margarint(de lehet disznózsír is) és feltekerem, mint a kalácsot és félbe hajtom. Pihentetem 10 percig és újra ugyan ez az eljárás még 2 X.
Magdaléna Dikácz Kapusňáková
Végül kisodrom 2-3 cm vastagra, bemetélem a tetejét és kiszaggatom, kizsírozott tepsibe rakom, lekenem tojássárgájával, amibe egy csöpp tejet tettem, és a tepsin kelesztem, addig a sütő melegszik.180 fokon kb. 20 -25 percig sütőm, de lehet háromszögre is metélni, és leszórni köményes sóval,szezámmal.
Az élesztőt felfuttatjuk majd össze gyúrjuk az anyagokat. Mindjárt kinyújtjuk majd összehajtogatjuk. 10 percet pihentetjük, ismét ki nyújtjuk, 4x hajtogatjuk 10 perces pihentetéss...
Elkészítési idő: 1,5 óraRobotgéppel keverjük össze a meleg (nem forró) vizet a cukorral oldódásig. Ha túl meleg (az élesztőhöz) hagyjuk picit hűlni, szórjuk az élesztőport a tetejére, hagyjuk 10 percig...
Elkészítési idő:A hozzávalókat bedagasztjuk.Golyókat csinálunk ( nekem 6 db lett ) kelesztjük.Mikor meg kelt oválisra nyújtjuk és a hosszabbik oldalánál feltekerjük tepsibe téve 1/2 órát kelesztjü...
Elkészítési idő:Sárgarépa és a hagyma apró kockákra vágjuk és megsütjük, amíg aranybarna közepes lángon 10 percig. A cukkinit lereszeljük. A zöldeket is apróra vígjuk. Keverjük össze a csirkehússa...
Elkészítési idő: